Svensk jättesmäll i DC-kvalet: Mikael Ymer skadad

Uppdaterad
Publicerad

Mikael Ymer kom inte till start på grund av en skada – och Sverige förlorade sin första match mot Japan i Davis Cup-kvalet.

Men Elias Ymer såg till att kvittera till 1–1 genom att besegra Taro Daniel.

– Jag är mycket stolt över mig själv, sade han i segerintervjun.

Det är därmed helt jämnt mellan Japan och Sverige i kampen om en plats i tennisens lagtävling Davis Cup.

Nu återstår det tre matcher (två singelmatcher och en dubbelmatch).

Man har Elias Ymer att tacka för att utgångsläget inte är sämre. Den 133-rankade svensken besegrade Taro Daniel, rankad 101 i världen, med 2–0 (7–5, 6–4) i set på fredagskvällen.

Det hade inte varit någon vidare dag för svensk del dessförinnan.

Tanken var att Sverigeettan Mikael Ymer, rankad 85 i världen, skulle möta 267-rankade Yosuke Watanuki i den första kvalmatchen.

Men det satte en handledsskada stopp för.

Lillebror Ymer ersattes av Davis Cup-debutanten Dragos Madaras, plats 327 på världsrankningen, som åkte på en tung 0–2-förlust (4–6, 4–6) mot Watanuki.

– Jag är självklart glad över att jag fick spela, men jag är besviken på mig själv att jag inte kunde spela bättre. Jag kämpade från första till sista boll, men han var bättre än mig, sade Madaras på en presskonferens.

– Jag tyckte inte det var min bästa match, jag har haft mycket bättre matcher än så här.

Det vinnande laget går vidare till höstens gruppspel och får där sällskap av ytterligare elva kvalvinnare, samt Kroatien (finalist 2021), Storbritannien (wildcard) och Serbien (wildcard).

Ryssland är regerande mästare och var också direktkvalificerat till gruppspelet, men har uteslutits med anledning av landets invasion av Ukraina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.