Robin Söderling inför Sveriges DC-match mot Japan. Foto: Bildbyrån

Söderling: ”Tillåt inte ryska spelare att delta”

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som kriget i Ukraina pågår så inleds Davis Cup igen, där Sverige jagar en ny succé.

Förbundskapten Robin Söderling menar att även enskilda ryska tennisspelare ska stängas av från spel på världstourerna.

– Det måste bli så hårda sanktioner på alla möjliga fronter som det bara går, just nu tycker jag att man inte ska tillåta ryska eller vitryska spelare att delta, säger han.

Under tisdagen meddelade Internationella tennisförbundet (ITF) att Ryssland och Belarus inte får ställa upp i lagtävlingarna Davis Cup och Billie Jean King Cup. Vilket är två turneringar som Ryssland själv är regerande mästare i.

Däremot får de ryska och belarusiska spelarna fortsätta att spela på proffstourerna ATP och WTA, men med neutral flagg. Något som förbundskapten Robin Söderling tycker borde ändras.

– Generellt tycker jag att väst och Europa måste gå ihop. Det måste bli hårda sanktioner. Sedan är det tråkigt att det drabbar individuella idrottare som kanske inte har så mycket med saken att göra och som kanske inte alls stödjer det som pågår just nu, men jag tror att det är viktigt att alla går ihop och visar att det här är inte ok, säger Söderling på en presskonferens.

”Fått bra självförtroende”

I december nådde Sverige kvartsfinal i Davis Cup – den största framgången på tio år. Men bröderna Ymer föll mot Ryska förbundslaget.

På fredag är det dags igen, då inleds Davis Cup där Sverige möter Japan i Helsingborg, ett direkt avgörande playoff om att nå finalspel.

– Det känns som att Elias och Mikael fått bra självförtroende från de tidigare matcherna från förra säsongen. Sedan har vi sett att de spelat bra i början på året också, avslutar Söderling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.