Garbiñe Muguruza har haft en speciell uppladdning inför Australian Open. Foto: TT

Tennisstjärnan Garbiñe Muguruza tränade med militärpolisen

Uppdaterad
Publicerad

Tennisstjärnan Garbiñe Muguruza hade en ovanlig försäsong.

Spanjorskan tränade med spansk polis i Medelhavet – och fick en ögonöppnare på köpet.

– Det var jobbigt att se så många människor i nöd, säger hon.

Den 27-årige Garbiñe Muguruza har varit tennisproffs i snart nio år och har vunnit både Wimbledon och Franska mästerskapen. Men trots den framgångsrika karriären har hon drömt om att pröva på annat.

– Jag har alltid velat genomgå militärträning, ända sen jag var barn, men det har aldrig gått ihop med tennisen, säger Muguruza.

Australian Open

Efter tennissäsongen i fjol fick hon chansen. Garbiñe Muguruza åkte till Mallorca där hon tränade med spanska gendarmeriet Guardia Civil, en sorts nationell militariserad polisstyrka. Hon fick följa med i räddningshelikoptrar, dyka i grottor och träna på självförsvar.

”En ögonöppnare”

Men störst intryck gjorde tiden med kustbevakningen. Ett av Guardia Civils uppdrag är att patrullera Spaniens gränser och så även i Medelhavet, där migranter försöker göra den livsfarliga resan från Afrika till Europa med båt.

– Jag fick uppleva många sidor av det här yrket men den här delen var jobbig att göra. Jag älskade att göra alla äventyrsgrejer, men man får också möta en obehaglig verklighet. Det var en ögonöppnare, säger Muguruza.

Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR dog eller försvann strax över tusen migranter på Medelhavet år 2020. En låg siffra jämfört med tidigare år.

Melbourne nästa

För Garbiñe Muguruza varade specialträningen i en vecka, sedan flög hon vidare i livet. Nästa destination är Melbourne, där Australian Open spelas i februari. Innan tenniseliten får tävla måste de genomföra 14 dagars karantän på hotell.

– Jag är inte orolig. Jag tycker de har gjort ett kanonjobb som har fått ihop det här, säger hon.

Förra året blev det finalförlust i Australian Open för Muguruza, hennes bästa prestation i en grand slam-turnering på flera år.

ARKIV: Skadad Federer ändrar sig – hoppar av Australian Open

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Australian Open

Mer i ämnet