Världsettan Ashleigh Barty lägger av

Uppdaterad
Publicerad

Ashleigh Barty, damtennisens världsetta, lägger av.

Bara ett par månader efter den historiska segern på hemmaplan i Australian Open lägger 25-åringen racketen på hyllan.

– Jag är så tacksam för allt som den här sporten har gett mig, säger hon.

– Tennisen har låtit alla mina drömmar slå in, men jag vet att det nu är dags att jaga andra drömmar, och att ja, lägga bort racketen, säger Ash Barty.

I en sex minuter lång film på Instagram intervjuas Barty av Casey Dellacqua – landsmaninna, tidigare tennisspelare och numera expertkommentator.

– Det har hänt något med mitt fokus under den senare delen av min karriär – hur lycklig jag är hänger inte längre på resultaten, säger Barty.

– Jag vet hur mycket arbete som krävs för att ta fram det bästa hos en och jag har det inte i mig längre. Jag har inte det fysiska drivet, det känslomässiga begäret eller allt som krävs för att utmana sig på den nivån, fortsätter hon.

Historisk på hemmaplan

25-åriga Barty blev historisk så sent som i januari då hon blev den första australiern att vinna Australian Open i Melbourne på 44 år.

– För mig kändes det som det mest perfekta sättet, mitt perfekta sätt, att fira min tenniskarriär och vilken fantastisk resa den har varit, säger Barty.

Det var den tredje grand slam-titeln för australiskan som 2019 vann Franska mästerskapen och i fjol vann Wimbledon. Hon har därmed vunnit grand slam-turneringar på alla tre underlag – hardcourt, grus och gräs. Det har endast Serena Williams lyckats med av alla aktiva damspelare.

För bara ett par veckor sedan meddelade Barty att hon skulle ta en paus från tennisen. Ingen räknade nog då med att pausen skulle komma att bli permanent.

– Jag är slut. Jag har inget mer att ge, säger hon nu.

– För mig är det framgång – jag har gett absolut allt jag kan till den här vackra sporten, fortsätter Barty.

Andra drömmar att jaga

Det här är inte första gången som Barty lägger av.

Som 18-åring slutade hon spela efter US Open 2014. Den gången varade stoppet i två år och under tiden spelade hon för cricketlaget Brisbane Heat i den cricketform som kallas T20.

– Jag har gjort det här förut, men det känns väldigt annorlunda nu, säger hon.

Hon förklarar att det finns annat som lockar nu och att drivet att vara bäst i tennis inte längre är tillräckligt starkt.

– Folk kanske inte förstår, men det är helt okej för jag vet att Ash Barty som person har en massa andra drömmar att jaga efter, som inte nödvändigtvis innebär att resa världen runt och vara borta från familjen och hemmet.

– Jag kommer aldrig att sluta älska tennis, det kommer alltid att vara en stor del av mitt liv, säger hon.

MER TENNIS: Ashleigh Barty vinner Australian Open (29 januari 2022)

Ashleigh Barty

Namn: Ashleigh ”Ash” Barty.

Född: 24 april 1996 i Ipswich utanför Brisbane, Australien (25 år).

Världsrankning: 1.

WTA-titlar: 15 singel och 12 dubbel.

Grand slam-meriter: Franska mästerskapen 2019, Wimbledon 2021 och Australian Open 2022.

OS-brons i Tokyo 2020 i mixeddubbel tillsammans med John Peers efter det att serberna Novak Djokovic och Nina Stojanovic drog sig ur bronsmatchen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.