Iga Swiatek hoppar av Billie Jean King Cup efter ett alltför intensivt tävlingsprogram. Foto: MARK R. CRISTINO

Världstvåan Iga Swiatek nobbar Billie Jean King Cup: ”Risk för skador”

Uppdaterad
Publicerad

Precis som förra året avgörs lagtävlingen Billie Jean King Cup dagarna efter WTA-slutspelet. Det har lett till flera tunga avhopp.

– Det finns risk för skador, säger världstvåan Iga Swiatek.

WTA-slutspelet avslutas i Cancun, Mexiko 5 november och bara två dagar senare inleds Billie Jean King Cup i Sevilla. Det gör att även världstrean Coco Gauff, axelskadad för tillfället, och fyran Jessica Pegula hoppar av lagtävlingen i Spanien, där tolv nationer deltar.

 Även förra året var det tätt mellan evenemangen och då riktade Swiatek kritik, vilket inte hörsammats, uppger BBC.

– Jag är besviken över att de ledande tennisorganisationerna inte kunnat ordna något så grundläggande som en vettig tävlingskalender. De har bara gett oss en dag att resa över jordklotet med flera tidszoner i skillnad, sade Swiatek för ett år sedan – något som är lika aktuellt i år.

Tre spelare ska dubblera

Det alltför täta programmet medför onödiga risker.

– Situationen gör att det inte är säkert för vår hälsa och det finns risk för skador, sade Swiatek som under hösten kommit tillbaka efter tecken på utmattning – av ett för intensivt program.

Elena Rybakina, Marketa Vondrousova och Karolina Muchova planerar att spela båda turneringarna.

KLIPP: Här bryter Swiatek Gauffs rekordsvit

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.