Vem blir den största tennisspelaren genom tiderna? Björn Nordling analyserar Foto: TT Nyhetsbyrån

Vem kommer bli den störste genom tiderna?

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Federer, Nadal eller Djokovic? Vem kommer gå till historien som tidernas bäste? Det är en riktig kamp vi har att se fram emot de närmaste åren.

Björn Nordling

Reporter

Roger Federer 20. Rafael Nadal 19. Och Novak Djokovic har efter dagens titel vunnit 17 Grand Slam-turneringar. De tre giganterna står i särklass och har nu vunnit 56 av de senaste 65 Grand Slam-turneringarna tillsammans, från 2004 till i dag. En otroligt siffra i en sport som är stor med stjärnor över hela världen.

Exakt HUR svårt det är att besegra dem i en stor turnering fick vi se i dag. Dominic Thiem hade 2-1 i set och lägen även i fjärde. Men serben visade sitt stålpsyke och vände till sin fördel. Och i ett femte set har han och de andra två största en sådan fördel med sin erfarenhet och vana av avgörande lägen i stora matcher.

Nya namn på gång

Under de senaste femton åren är det bara Andy Murray och Stan Wawrinka (med tre GS-titlar var) som mer än en gång lyckats hota de tre stora. Det är en ny generation på gång, med 26-årige Thiem i spetsen. Men även greken Stefanos Tsitsipas, tysken Alexander Zverev och ryssen Daniil Medvedev är namn som säkerligen kommer plocka stora titlar framöver.

På damsidan har Serena Williams 23 GS-titlar och jagar Margaret Smith Courts rekord på 24. Williams är 38 år men har fler chanser att ta sig förbi och bli historisk. Men hon är ensam i jakten.

På herrsidan är det en trekamp. För Masters-turneringar, OS, ATP-slutspel i all ära, de kommer ändå bli bisatser när Grand Slam-titlarna summeras och världens bäste genom tiderna koras.

På nedgång

För några år sen verkade 33-årige Nadal, 38-årige Federer och 32-årige Djokovic i perioder på nedgång. De två förstnämnda brottades med skador medan Djokovic hade motivationsproblem en tid. Men alla tre kom tillbaka, kanske bättre än någonsin. De har fortsatt utvecklas och dominera genom att leda sporten framåt. Och nu slåss de om att bli den störste.

Att Nadal (världetta inför årets Australian Open) tar ett par titlar till är troligt. På gruset i Paris är han ju nästan oövervinnerlig och han har sina chanser även på hardcourt och gräs. Världstvåan Djokovic kan även han vinna på alla underlag, men gräs och hardcourt är hans största chanser.

Frågetecknet är Roger Federer. Kan 38-åringen ta någon mer Grand Slam? Han var riktigt illa ute i flera matcher i Australien och hade faktiskt en hel del tur som nådde semifinal. Han lär aldrig vinna på gruset i Paris igen (enda segern där mot Robin Söderling i finalen 2009). Men framförallt säger hans kropp ifrån ibland. I Australien hade han problem med låret i kvartsfinalen och var inte 100 procent i semin mot Djokovic. Och Federer blir inte yngre, även om han åldras väldigt långsamt!

Flest supportrar

Den i alla läger omtyckta schweizaren har nog flest supportrar av de tre. Hans vackra spelstil och gentlemannamässiga uppförande gör honom i själva verket till en av de mest populära idrottsprofilerna i världen alla kategorier. Men han har levt i samma tid som två andra spelare som kan utmana på banan och också gör anspråk på titeln ”bäst”.

Närmast väntar Paris i maj. Då kan i första hand Nadal eller Djokovic ta ytterligare ett steg. Sedan väntar Wimbledon och US Open. Och läge att på nytt göra bokslut i kampen om titeln som världens störste genom tiderna.

KLIPP: Djokovic mästare för åttonde gången i Melbourne

Antal Grand Slam-titlar genom tiderna

Roger Federer, Schweiz: 20 (6 Australian Open, 1 Franska mästerskapen, 8 Wimbledon, 5 US Open)

Rafael Nadal, Spanien: 19 (1–12–2–4)

Novak Djokovic, Serbien: 17 (8–1–5–3)

Pete Sampras, USA: 14 (2–0–7–5)

Roy Emerson, Australien: 12 (6–2–2–2)

Rod Laver, Australien: 11 (3–2–4–2)

Björn Borg, Sverige: 11 (0–6–5–0)

Bill Tilden, USA: 10 (0–0–3–7)

Fred Perry, Storbritannien: 8 (1–1–3–3)

Ken Rosewall, Australien: 8 (4–2–0–2)

Jimmy Connors, USA: 8 (1–0–2–5)

Ivan Lendl, Tjeckoslovakien: 8 (2–3–0–3)

Andre Agassi, USA: 8 (4–1–1–2)

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.