Novak Djokovic med sin sjätte Wimbledon-titel Foto: Bildbyrån

Djokovic vinner Wimbledon – och tangerar rekordet

Uppdaterad
Publicerad

Novak Djokovic visade att gammal är äldst.

Serben slog Matteo Berrettini i Wimbledon-finalen – och tangerar därmed herrarnas rekord på 20 grand slam-titlar.

Finalen slutade 3-1 (6-7,6-4,6-4,6-3) i set.

Wimbledon-vinnaren var ödmjuk i segerintervjun och hyllade sin motståndare Matteo Berrettini som han menar har slår med en ”italiensk hammare”

– Att vinna Wimbledon var en stor dröm för mig som ung, säger han i segerintervjun i Eurosports sändning och fortsätter:

– Det är otroligt att stå här med en sjätte Wimbledon-titel.

Det var Novak Djokovic som öppnade matchens första set bäst. Men den motiverade italienaren visade att han skulle göra match av det hela när han kom tillbaka och tog setet till tiebreak, där han dessutom skulle lösa 7-6.

34-åringen inledde andra set lika bra som första och tog ledningen med 5-2. Berrettini kom än en gång tillbaka, vann serven vid 5-3 och tog hem ytterligare ett game. Men Djokovic tog till slut hem andra set. I set tre vann Djokovic med precis samma siffror, 6-4.

Det sista och avgörande setet blev rafflande. Spelarna turades om att vinna gamen och ställningen var 3-3. Matchens äldre herre visade sedan klassen och avgjorde till 6-3.

Världsettans Wimbledon-titel, den tredje i rad, gör att han tangerar herrrekordet på 20 grand slam-titlar. Lika många som Roger Federer och Rafael Nadal.

”En ära”

– Det är en otrolig känsla, för många  att hantera, säger Berrettini som imponerat i år i intervjun efter matchen och fortsätter:

– Det är en ära att vara här och jag kunde inte önska något mer, eller jo lite mer, säger han och ler.

Djokovic blev med denna titel andra man att vinna Australiska öppna, Franska öppna och Wimbledon. Senast någon gjorde det var Rod Laver, som segrade i alla grand slam-turneringar 1969. Han har nu även vunnit tre grand slam-titlar under en och samma säsong för tredje gången. Djokovic gjorde det 2011 och 2015.

– Det betyder att ingen av oss kommer att sluta, säger Djokovic om sitt, Federer och Nadals 20 grand slam-titlar med glitmen i ögat.

Han kan nu bli historisk och ta en äkta grand slam; vinna alla grand slam-turneringar under ett och samma år. Då behöver han vinna US Open senare i höst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.