Nastase portas från sommarens Wimbledon. Foto: TT Nyhetsbyrån

Wimbledon portar Nastase

Uppdaterad
Publicerad

I kölvattnet av att Rumäniens Fed Cup-kapten Ilie Nastase, 70, stängdes av från mötet med Storbritannien och det osmakliga rasistskämtet om Serena Williams portar nu Wimbledon den förre världsettan Ilie Năstase.

– Vad har det jag sa om Serena Williams och det som hände i Rumänien med Wimbledon att göra? frågar han sig, där han inte får ta del av den kungliga läktaren och Vip-avdelningen uppger Reuters.   

– Om jag hade sagt något om Wimbledon hade jag förstått det men om de nu väljer att vara trångsynta kan jag inte göra något, säger Nastase, som var i final i Wimbledon 1972 och 1976 (förlorade då mot Björn Borg i dennes första Wimbledonfinal).      

Nastase med och räddade turneringen 1973

– Att jag ställde upp 1973 när alla andra bojkottade turneringen räknas tydligen inte, säger rumänen syrligt.

Efter en dispyt kring att den jugoslaviske spelaren Nikola Pilic inte fick ställa upp i Wimbledon bojkottade 81 spelare turneringen. Förutom Nastase ställde Roger Taylor och Ray Keldie upp av toppspelarna och bötfälldes av ATP. 

Turneringen 1973 vanns av tjeckoslovaken Jan Kodes som slog Sovjets Alex Metreveli i finalen.                                     

Ilie Năstase

Är en rumänsk högerhänt, tidigare professionell tennisspelare. Năstases mest framgångsrika år var 1973, då han rankades som nummer 1 i världen. Under sin proffskarriär vann han 58 singel- och (minst) 45 dubbeltitlar. Ilie Năstase upptogs 1991 i International Tennis Hall of Fame.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.