Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Zheng Qinwen går till sin första Grand Slam-final. Foto: Eloisa Lopez / BILDBYRÅN

Zheng Qinwen till sin första Grand Slam-final: ”Drömt om sedan jag var liten flicka”

Uppdaterad
Publicerad

Zheng Qinwen slog Dajana Jastremska med 6-4,6-4 och är klar för final i Australian Open. Det är första Grand Slam-finalen för den kinesiska 21-åringen.

– Det är ofattbart och jag är så glad, det är så svårt att beskriva mina känslor efter att ha nått min första final i Australian Open, säger Zheng i intervjun på banan i Eurosports sändning.

– Det är något jag drömt om sedan jag var liten flicka, säger Zheng en stund senare med lite perspektiv.

Australian Open

Zheng Qinwen fick utmärkelsen som den spelare som förbättrat sig bäst på WTA-touren förra året och har nu tagit ett nytt kliv på väg mot att bli en superstjärna.

Jastremska steg från plats 93 till 29

13-rankade Zheng avslutade med ett serveess höjde sedan armarna i luften. Om det var stjärnstatus i den första semin när Aryna Sabalenka slog Coco Gauff var det doldisarna som gjorde upp i kvällsmatchen. Zheng har på sin väg till finalen inte stött på någon av världens 50 bäst rankade spelare.

Zheng hade inför turneringen varit i kvartsfinal som bäst i en Grand Slam och Jastremska, som fick ta en medicinsk timeout i första set, är rankad 93:a – kommer stiga till nummer 29 på nästa ranking.

Senaste gången en kinesiska var i final i Australian Open var när Li Na, som Zheng har som idol, tog titeln 2014.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Australian Open

Mer i ämnet