Den svenska kampsportsstjärnan Sofia Olofsson fortsätter skörda framgångar. Foto: Glory World Series/Bildbyrån montage

Sofia Olofsson efter sitt livs viktigaste seger: ”Overklig känsla”

Uppdaterad
Publicerad

Sofia Olofsson är klar för titelmatch i kickboxningens Glory World Series. Den 29-åriga fajtern vann den stenhårda utmanarmatchen mot Christi Brereton. Och om en månad är det dags för Olofssons viktigaste fajt i karriären – en match om världsmästarbältet.

– Det känns väldigt bra. Det är en helt overklig känsla, säger hon till SVT Sport.

Hennes väg har varit lång och fylld med framgångar. Och på fredagen tog hon ett stort steg mot ännu en milstolpe i karriären.

Sofia Olofsson besegrade engelskan Christi Brereton i utmanarmatchen i Glory World Series på den numererade galan GWS 65. Efter tre ronder tilldömdes hon segern med domarsiffrorna 4-1. Därmed är 29-åringen från Täby klar för titelmatch i världens största professionella organisation inom stående fajting.

– Det känns väldigt bra. Det är en helt overklig känsla, säger Olofsson till SVT Sport.

Olofsson och hennes tränarteam hade förberett sig för en tuff teknisk match i super-bantamviktklassen (55 kg). Men den tekniska biten var som bortblåst efter att ringdomaren skrikit ”fight!” och satt igång drabbningen.

I stället bjöds publiken i nederländska Utrecht på en holmgång som hette duga.

Lyste klarast

I tre ronder svingades det vilt och rejält och slagväxlingarna avlöste varandra. Och det fanns alltså bara en vinnare när kombattanterna hade gett allt i ringen. Publikens vilda glädje gick inte att ta miste på och en stjärna från Sverige lyste klarast.

– Är väldigt glad för den här matchen och att jag klarade av det, säger Olofsson.

Frågan är hur högt svenskan rankar fredagens seger bland karriärens andra framgångar. Hon är redan thaiboxningsvärldsmästare i ansedda organisationen WMC.

– Rankar segern ganska högt, annorlunda för mig att gå match i kickboxningsvärlden, påpekar Olofsson vars bakgrund är inom thaiboxningen.

Henrik Nässén, tränare, är imponerad över Olofssons prestation som nu har öppnat upp dörren till en titelmatch.

– Sofia gör en match där hon går in i ett krig mitt i ringen. Hon hanterade slagväxlingen som ett riktigt proffs.

Men vad säger du om att den stora fajten om bältet bara är drygt en månad bort, den 22 juni?

– Sofia är skadefri och redo för nästa fajt. Vi kommer att studera Anissa Meksen ordentligt och vi kommer att ta vara på den här chansen, säger han till SVT Sport.

Hårt slående fransyska – på fransk mark

Och det är inget lätt motstånd som väntar för Olofsson. Anissa Meksen har en egen stil där hon försöker gå på knock utan att gå in i onödiga slagväxlingar. Meksen, mästare sedan 2017, kommer att ha fördel av hemmaplan då matchen går i Paris.

– Det känns som att hon fått vissa fördelar. Dessutom har hon haft en längre viloperiod då hon inte tävlat sedan slutet av 2018, säger Olofsson.

Hur kommer det påverka utgången av fajten tror du?

– Jag är liksom redan i bra form. Jag kommer inte att tappa det nu. Jag kommer att vara starkare än henne. Krydda till det med mina sparkar. De är hårda, säger hon med en retsam ton i rösten.

Kasra Ashhami, Olofssons agent och sedan många år tillbaka en stor aktör inom svensk kampsport, menar att en potentiell seger kan ha en viktig betydelse för hans fajter.

– Det här var nog den bästa tjejfajten jag sett och det var en viktig seger. Jag har trott på Sofia och det visar sig att det var helt rätt. Hon kan gå hela vägen och tjäna större pengar på sin idrott. Något som tidigare inte varit realistiskt för kvinnor inom stående fajting, säger Ashhami till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.