MMA-ikonen Anderson Silva lämnar oktagonen i smärta efter att ha skadat knäet. Foto: TT

MMA-legendarerna förlorade på hemmaplan i Rio

Uppdaterad
Publicerad

Brasilianerna Anderson Silva, 44, och José Aldo, 32, är två av MMA-världens största genom alla tider.

I natt föll de förra mästarna tungt på hemmaplan vid en stor UFC-gala i Rio de Janeiro.

– Jag är ledsen allihopa, sade Silva efteråt.

Anderson Silva var under flera år UFC:s största affischnamn, krossade allt motstånd i mellanvikt och radade upp olika rekord. Efter nattens förlust är frågan hur länge till 44-åringen orkar fortsätta.

Silva, rankad 14:e i världen bland utmanarna till mästarbältet, ställdes mot tian Jared Cannonier och träffades av flera hårda sparkar mot benen. I slutet av den första ronden träffade Cannonier med en välriktad spark på insidan av Silvas högra knä.

Brassen föll ihop av smärta och domaren bröt matchen med bara 13 sekunder kvar av ronden. Arenan i Rio de Janeiro blev knäpptyst.

Liggande på marken tog sig MMA-ikonen för knäet och skrek av smärta samtidigt som många fans höll andan. Skadan var en kuslig påminnelse om när Silva bröt benet med en spark i en titelmatch mot Chris Weidman 2013. En skada som har beskrivits som en av de värsta någonsin i en redan brutal sport.

Skadade sig före matchen

På nattens tv-bilder såg man hur Silva grimaserade och hoppade runt på ett ben, innan han och Cannonier omfamnades i en kram. ”Bra jobbat kompis, det är lugnt”, sade brassen till sin motståndare.

– Jag skadade knäet redan under träningslägret inför den här matchen och därför klarade jag inte av smärtan från alla sparkarna. Jag är ledsen, sade 44-åringen i en kort intervju i oktagonen.

Publiken jublade åt Silva, men buade ut Jared Cannonier fullständigt. När amerikanen skulle intervjuas efteråt tittade han demonstrativt ut mot det högljudda publikhavet.

Det tog lång tid innan han till slut svarade på första frågan.

– Jag vill säga tack till Anderson Silva som gav mig den här chansen, jag uppskattar det verkligen eftersom han kan möta precis vem han vill. Därför vill jag visa uppskattning och respekt till honom. Publiken däremot... om de inte visar mig någon respekt får de ingen tillbaka, så är det bara, sade Cannonier.

Slätstruken Aldo föll på poäng

Precis före Silvas tunga förlust hade en annan brasiliansk MMA-ikon, förre fjäderviktsmästaren José Aldo, förlorat på poäng mot Alexander Volkanovski.

Aldo, som hade två raka segrar i bagaget och jagade en ny titelmatch mot mästaren Max Holloway, bjöd på en stundtals oinspirerad insats och fick se sig besegrad av den mer aktive Volkanovski. Alla tre domare hade australiern som segrare i alla tre ronder (30–27, 30–27, 30–27).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.