Jessica Andrade skriker ut sin glädje efter att ha vunnit UFC:s mästarbälte. Foto: TT

Jessica Andrade ny UFC-mästare efter galen knockout

Uppdaterad
Publicerad

Det är en av de galnaste avslutningarna någonsin på en titelmatch i UFC.

Jessica Andrade blev utklassad av stråviktsmästaren Rose Namajunas – tills hon kastade sin motståndare så hårt i marken att hon tappade medvetandet.

– Jag visste att jag behövde knocka henne, säger den 27-åriga brasilianskan.

UFC-mästaren i stråvikt (52 kilo), Rose Namajunas, gjorde det sällsynta valet att åka till sin motståndares hemmaplan när hon i natt försökte försvara sitt bälte mot fruktade Jessica Andrade i Rio de Janeiro, Brasilien.

Men den 26-åriga amerikanskan såg inte tagen ut av stunden utan var helt fenomenal i den första ronden.

Den hårdslående Jessica Andrade gillar att pressa sina motståndare, men hade svårt att träffa med sina tunga slag och missade stundtals rejält.

Namajunas använde sitt fina fotarbete och hade Andrade illa ute vid ett par tillfällen i första ronden. Redan i den första minuten slog hon upp ett sår på Andrades vänstra ögonlock som började blöda ymnigt. Halvvägs in i ronden var Andrade nära att fastna i ett armlås och senare blev hon golvad.

Samma visa var det i den andra ronden – tills avgörandet kom.

”Ville knocka henne”

Jessica Andrade lyfte upp Namajunas i luften och kastade henne ner på marken. Amerikanskan försökte klänga sig fast vid sin motståndares arm och landade därför på huvudet.

Namajunas tappade medvetandet och domaren bröt matchen direkt. Andrade vann via knockout, en så kallad ”slam”, 2.58 in i rond två.

I tårar kastade hon sig upp i armarna på sin tränare, som hon sedan hyllade efteråt.

– Jag är verkligen glad, men det är är hans bälte, sade hon och pekade mot sitt nyvunna mästarbälte.

– Jag var väldigt säker på vad jag behövde göra i andra ronden, jag ville knocka henne. Men jag har aldrig gjort det just såhär förut, fortsatte Andrade.

Lämnade buren för egen maskin

Avslutningen på matchen var otäck, men Namajunas reste sig snabbt upp och kunde lämna oktagonen för egen maskin efter att ha gett en kort intervju.

– Det känns bara som att en stor tyngd har lyfts från mina axlar med all press som har varit.

– Det jag tar med mig härifrån är hur grymt Brasilien är. Alla människor och deras familjer som jag har träffat, att de inte behövde åka till USA för att se på UFC. Det rörde mig in i hjärtat, sade Namajunas och log.

Förre mästaren Rose Namajumas, i bakgrunden, tittar på när Jessica Andrade firar segern i nattens UFC-titelmatch. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.