Foto: Viaplay

Sadibou Sy vann på spektakulär knock – i jakten på en miljon dollar

Uppdaterad
Publicerad

17 sekunder.

Sedan var MMA-fajtern Sadibou Sy, 32, ett steg närmare en miljon dollar.

– Först fattade jag inte att jag fick så bra träff direkt, säger han till SVT Sport.

Stockholmaren Sadibou Sy tävlade i natt på en stor MMA-gala i organisationen PFL (Professional Fighters League) i New York.

Och snacka om uppvisning.

Den förre kickboxningsstjärnan träffade med en klockren leverspark direkt och motståndaren, den UFC-meriterade amerikanen David Michaud, föll till marken av smärta. Domaren gick emellan och bröt matchen redan efter 17 sekunder.

– Det gick fort, men jag hann ändå tänka väldigt mycket under de 17 sekunderna, säger han glatt på telefon från New York, runt klockan 02 på natten lokal tid.

– Jag hade min idé om vad jag ville göra och hur jag ville diktera matchen från start. Träningen har gått jättebra och jag kände mig redo både fysiskt och mentalt. Men jag blev faktiskt chockad över att sparken tog så hårt, säger Sy.

”Trodde att matchen var över”

Det var inte den mest kraftfulla sparken, men tajmingen var perfekt och träffade Michaud när amerikanen rusade framåt.

– När han vek ihop sig förstod jag hur mycket skada den gjorde. Jag trodde i princip att matchen var över, men när jag såg att domaren inte bröt i förstaläget tänkte jag bara på att ta det lugnt och inte göra några misstag. Därför rusade jag inte in, säger Sy.

Det var svenskens åttonde seger på totalt 13 proffsmatcher. Han debuterade som MMA-proffs hösten 2013 efter att under ett decennium ha skördat stora framgångar inom thaiboxning och kickboxning med totalt fyra guld och två silver i VM-sammanhang.

PFL har fått stor uppmärksamhet i MMA-världen eftersom organisationen har lockat till sig flera tunga namn med den stora prissumman. PFL har också ett, inom kampsporten, sällsynt upplägg med grundserie och slutspel.

Exempelvis belönas nu Sadibou Sy med sex poäng – tre för seger och tre för avslut i första ronden – och toppar nu tabellen i weltervikt (77 kilo). Tolv fajters går två grundseriematcher vardera och de åtta som skrapar ihop mest poäng går sedan vidare till kvartsfinal.

Vinnaren får en miljon dollar

Den som går hela vägen, och vinner totalt fem matcher på ett halvår, belönas med prissumman på en miljon dollar (omkring 9,3 miljoner kronor). Utöver det får de tävlande också betalt en baslön för varje enskild match.

– Att ta sig ur första matchen såhär helt utan skador känns superbra. Det hade inte kunnat sluta bättre, säger Sadibou Sy.

Vad säger du om turneringen och upplägget i sig?

– Det är klart att pengarna lockar, men framför allt gillar jag att organisationen är så ambitiös och seriös. De har väldigt bra investerare och samarbetspartners. Dessutom är de väldigt fajtervänliga och det gillar jag. PFL passar mig perfekt just nu, säger han.

Sadibou Sys nästa match i turneringen blir den 11 juli i Atlantic City, USA. Även förra året tävlande han i PFL men då i mellanvikt, viktklassen ovanför, och förlorade i semifinalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.