Foto: SVT

Johaug inte testad på fyra månader

Uppdaterad
Publicerad

Den norska skidstjärnan Therese Johaug hade lämnat 18 rena dopningsprov det senaste året innan det 19:e visade spår av den anabola steroiden clostebol.

Mellan det 18:e och 19:e testet gick det dock fyra månader. Det gör det inte lättare för den regerande världscupmästarinnan att få ett milt straff.

För nu går det inte att säga säkert att det var läppsalvan som gav utslag, det kan lika gärna vara en flera månader gammal injektion av anabola steroider som fanns kvar i kroppen.

– Injiceras anabola steroider kan det finnas kvar i kroppen i två till tre månader. Om det gått kort tid sedan hon senast hade testats, och det inte funnits något i det första provet, så hade det nog varit väldigt förmildrande, säger den svenske antidopningsexperten Åke Andrén-Sandberg till den norska tidningen Dagbladet.

Antidoping Norge utreder dopningsärendet som väntas ta uppemot sex veckor. Johaug riskerar fyra års avstängning, men kan också komma undan med en varning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.