Elitloppet 2020 är ovanligt på många sätt. Avgörs på kvällstid utan publik är två av många saker att veta inför Sveriges största travlopp. Foto: Bildbyrån

Allt du behöver veta inför Elitloppet

Uppdaterad
Publicerad

Ingen publik och få utländska hästar. Det är vad som väntar på söndag när årets Elitloppet ska avgöras.
Här har vi samlat allt du behöver veta inför storloppet.

Då avgörs det

Finalen körs i kväll klockan 20.30 på Solvalla i Stockholm.

Ett av världens tre största lopp

Elitloppet ses som ett av världens tre största travlopp tillsammans med Prix d'Amérique i Paris och Hambletonian i New York. Det är ett internationellt inbjudningslopp med 16 hästar. För att kunna starta behöver man antingen bli inbjuden av arrangörsbanan eller kvala in till loppet genom något av de tre lopp från vilka vinnaren erbjudits en direktplats till finalen.

Så går det till

Elitloppet är ett sprinterlopp som avgörs över 1 609 meter, en engelsk mil. De 16 deltagarna är fördelade i två heat och de fyra främst placerade hästarna i respektive heat går vidare till final. Heatens vinnare får välja startspår först till finalen, därefter respektive tvåa och så vidare.

Favoriterna

Årets upplaga anses vara rekordjämn. På förtidsspelet bedömer spelbolagen Propulsion som knapp favorit före Vivid Wise As, Tae Kwen Deo, Elian Web och Milliondollarrhyme. Franskfödde Earl Simon har sjunkit i oddslistorna efter att ha lottats till spår åtta i sitt heat.

Prispengarna

Förstapriset är på 3 miljoner kronor.

Stopp för publik och ägare

Elitloppet är normalt en publikfest med tiotusentals åskådare. Men i år avgörs tävlingen inför tomma läktare på grund av coronakrisen. En begränsad mängd journalister finns närvarande, alla intervjuer sköts dock digitalt. Hästägarna är helt utestängda. De enda personer som får vistas på stallbacksområdet är tränare, kuskar, hästskötare samt funktionärer.

Få utländska hästar

Till följd av covid-19 är det för första gången under 2000-talet bara fem hästar med utländska tränare som startar i Elitloppet. Tre upplagor under samma period går att finna med sex utlandstränade hästar medan det år 2000 var hela tio av 16 hästar i startfältet som hade utländska tränare.

Fem senaste segrarna

2019: Dijon, Frankrike (kusk Romain Derieux).

2018: Ringostarr Treb, Italien (Wilhelm Paal).

2017: Timoko, Frankrike (Björn Goop).

2016: Nuncio, Sverige (Örjan Kihlström).

2015: Magic Tonight (Örjan Kihlström).

Historien

Elitloppet har avgjorts sedan 1952, men den första upplagan avgjordes under namnet Solvallas Jubileumslopp för att fira travbanans 25-årsjubileum. Då kördes loppet i september. Året därpå fick det namnet Solvallas Internationella Elitlopp och avgjordes sista söndagen i maj, precis som merparten av alla Elitloppsupplagor därefter har gjort.

Med sex segrar är Stig H Johansson den kusk som vunnit Elitloppet flesta gånger.

Tre kvinnor har kört Elitloppet genom åren: Maria Burdova, Helen Ann Johansson och Jennifer Tillman. Vi väntar fortfarande på den första kvinnliga segraren. I år är det två kvinnliga tränare med i startfältet, båda från Finland – Katja Melkko tränar Elian Web och Pia Huusari med Chief Orlando.

Sänds i 18 länder

Den sena starttiden, 20.30, är anpassad för att maximera antalet tv-tittare. Loppet kommer att sändas i 18 länder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.