Elitloppet körs utan publik. Foto: Bildbyrån

Elitloppet räknar med högklassigt startfält: ”Är på riktigt”

Uppdaterad
Publicerad
Årets största travevenemang i Sverige, Elitloppet den 31 maj, kommer att anordnas utan publik.
Trots att flera utländska topphästar kanske inte kan delta räknar arrangören med ett högklassigt startfält.
– Även den häst som vinner Elitloppet 2020 ska känna att det är på riktigt, säger Solvallas vd Jörgen Forsberg till SVT Sport.

I 67 år, hela vägen tillbaka till 1952, har Elitloppet årligen arrangerats sista helgen i maj med cirka 50 000 besökare. Coronapandemin till trots blir tävlingen av även i år. I dag kom beskedet att det blir utan publik.

– Vi har varit helt inställda på att det kommer bli utan publik, men vi har väl vilat lite på hanen för vi har väl tyckt att vi inte behövt ta beslutet så mycket tidigare. Det är väl ingen hemlighet att det funnits de som tyckt att man skulle skjutit upp tävlingen och kört nästa år eller flyttat det längre fram. Men vi tycker vi visat att vi kan köra trav på ett säkert sätt, så det blir lite konstigt om vi inte skulle köra det här, säger Solvallas vd Jörgen Forsberg till SVT Sport.

Arrangören har valt att ställa in lördagens stora lopp Sweden cup – ofta kallat ”lilla Elitloppet” – samtidigt som ett par lopp också kommer att ha lägre prispengar.

Tror på högklassigt startfält

Jörgen Forsberg säger till SVT att han räknar med att Elitloppet, som är söndagens höjdpunkt, kommer att ha bästa tänkbara startfält.

– Vi är ganska komfortabla med att vi kommer få ihop ett bra startfält. Anders Malmrot (sportchef på Solvalla, red anm) jobbar stenhårt på det. Att devalvera vinnaren att 2020 skulle vara en sämre vinnare är vi inte intresserad av. Även den häst som vinner Elitloppet 2020 ska känna att det är på riktigt.

Hur går ni till väga med utländska hästar? Går det att flyga in?

– Vi har ju tidigare år flugit in hästar från där de befunnit sig, men vi har bestämt oss i år att vi inte kommer flyga in och stå för fiolerna för utländska hästar. Det får ta sig hit bäst det vill. De franska hästar som är aktuella är informerade om att de kommer få ta sig hit för egen maskin. Vi har väl fått uppfattningen om att det inte ska vara några problem. USA-hästarna blir inte av.

Kan det här påverka startlistan i slutändan på något sätt? Att det blir sena ändringar?

– Vi tar gärna inte ett nej som ett svar, så vi vet ju status på alla elitlopps-aktuella ekipage. Är det någon som kategoriskt sagt nej innan då vet vi det och då är den någonstans borta från listan. Vi har ganska bra koll där. Vi spontaninbjuder inte en häst för att vi får feeling.

Hittills är tre hästar inbjudna. Det handlar om de två finländska Elian Web och Chief Orlando, samt italienska Vivid Wise As.

Det är fortfarande förbjudet med offentliga tillställningar med fler 50 personer. Travtävlingarna i Sverige har fortsatt, trots coronapandemin, men med ett minimum med folk på stallbacken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer