• Tekniskt meddelande:

    Pga tekniska problem går vissa sändningar just nu inte att starta i SVT Play och på svt.se. Vi beklagar detta och arbetar för en snar lösning.

Fatawus osannolika resa

Publicerad

Han har haft en mycket annorlunda väg till sitt livs mål, att bli travkusk. Han flydde från Ghana. Hamnade i Italien. Och via Tyskland är han nu i Sverige. Anställd som hästskötare hos den meriterade travtränaren Stefan ”Tarzan” Melander utanför Enköping. Och Fatawu Abdallah, 31 år, har också kört sitt första lopp på Solvalla.

– Jag älskar hästar. De betyder allt för mig och de har gjort att jag har ett bra liv. Man kan säga att vi hjälper varandra. Vad kan man mer önska sig? Jag lever mitt drömliv, säger Fatawu Abdallah till SVT Sport.

Hans familj var politisk aktiva i Ghana. Och ständigt utsatta för hot och trakasserier. 2006, när Fatawu var 19 år, så valde han att fly till Europa.

Det blev en lång, mödosam och farofylld resa. Och han blev en del av den första vågen flyktingar som tog sig till Italien från Libyen. I en liten gummijolle över Medelhavet.

Fanns ingen återvändo

– Det var en riktigt jobbig upplevelse. Fast jag kom till en punkt i livet när jag insåg att jag inte kunde återvända. Att åka tillbaka. Allt handlade om att bara ta sig framåt.

Han hade turen att överleva färden och fick dessutom ett jobb i ett travstall i Neapel. Han blev kvar i Italien i flera år innan han gav sig av mot Sverige, via Tyskland.

Idag bor han i Enköping och jobbar på gården Åby-Tillinge där Stefan Melander har över 100 hästar i träning.

Och Fatawu har en speciell talang. Han är bra på att ta hand om lite besvärliga hästar.

– När vi har nån problemhäst så brukar jag låta Fatawu ta hand om den. Han är bäst på det. Han är lugn och pratar på ett bra sätt med hästarna. Han har rätta känslan, säger Stefan ”Tarzan” Melander.

Klarade körlicensen

Fatawu Abdallah har också lyckats ta körlicensen som kusk. För ett par månader sen körde han sitt första riktiga travlopp. Han blev fyra med hästen Total Recall.

– Om man vågar följa sina drömmar kan man också lyckas. När jag började med hästar hade jag en dröm om att få köra ett lopp. Jag kände att det skulle gå vägen, säger Fatawu Abdallah.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer