Tränaren Daniel Redén och Propulsion. Foto: TT Nyhetsbyrån

Skärpt straff för Daniel Redén i Propulsion-ärendet

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan vann travtränaren Daniel Redén Elitloppet med Propulsion. Strax därefter avslöjades det dock att hästen blivit nervsnittad – och Propulsion blev av med segern. Nu har slutgiltig dom kommit från Svensk travsports överdomstol.

Överdomstolen fastställer ansvars- och disciplinnämndens (STAD) dom och Redén, som är Propulsions ägare, ska även betala 100 000 kronor i böter. Dessutom fastslås också att Propulsion ”för alltid ska förbjudas att delta i tävling”.

Blott två dagar efter att tränaren Daniel Redén vann Elitloppet med Propulsion våren 2020 avslöjade den norska travsajten tgn.no att USA-födda Propulsion blivit nervsnittad – ett ingrepp som det är förbjudet att tävla med i Sverige och resten av Europa – och inte kan känna smärta.

Strax därefter fick han startförbud, och på hösten meddelade Svensk travsport att Propulsion blir av med alla segrar, inklusive vinsten i Elitloppet. Drygt 26 miljoner kronor i prispengar ska återbetalas.

Slapp böter av Stad

Året därpå dömde Svensk travsports disciplin- och ansvarsnämnd (Stad) Redén för ärendet. Han slapp böter, men fick betala tillbaka prispengarna. Dessutom fick Propulsion startförbud för resten av livet.

Båda parterna överklagade Stads beslut till travsportens överdomstol, som alltså även de dömde Redén.

Får tävlingsförbud

Och nu blir straffet hårdare. Redén blir av med segern, får betala tillbaka 26 miljoner kronor i prispengar och tvingas dessutom böta 100 000 kronor. Dessutom får Propulsion aldrig mer tävla igen.

– Hela ärendet har varit tungt för alla inblandade och för hela travsporten. Det är nu en lättnad att ärendet är utagerat och båda parter har fått lägga fram sin syn på ärendet och två oberoende instanser i STAD och ÖD har fått bedöma detta, säger Maria Croon, VD på Svensk Travsport, på Svensk Travsports hemsida.

”Principiellt viktig dom”

Beslutet kan inte överklagas.

– Det är en principiellt viktig dom. Travsporten har visat att den upprätthåller fundamenten om att alla ska tävla på lika villkor, säger Croon till TT.

SVT Sport söker Daniel Redén.

Detta har hänt i Propulsion-målet

2020

31 maj: Vinner Elitloppet

Propulsion, tränad av Daniel Redén, vinner Elitloppet på Solvalla tillsammans med kusken Örjan Kihlström.

2 juni: Uppgifter om nervsnittning

Några dagar efter Elitloppssegern uppger norska travsajten tgn.no att USA-födda Propulsion blivit nervsnittad – ett ingrepp som det är förbjudet att tävla med i Sverige och resten av Europa – och inte kan känna smärta.

3 juni: Får startförbud

Ett veterinärundertecknat dokument från USA styrker att Propulsion nervsnittats, enligt travsajten Sulkysport. Ingreppet gjordes 2015, fyra månader innan Redén köpte stjärnhästen.

Svensk travsport inleder en utredning och Propulsion får startförbud.

Redén hävdar att Propulsion inte blivit nervsnittad utan att det handlar om ett annat ingrepp där känselbortfallet bara är temporärt.

29 oktober: Miljoner ska återbetalas

Svensk travsport meddelar att Propulsion blir av med alla segrar, inklusive vinsten i Elitloppet. Drygt 26 miljoner kronor i prispengar ska återbetalas.

2021

Augusti: Förhandlingar inleds

Svensk travsports disciplin- och ansvarsnämnd (Stad) inleder förhandlingar där Daniel Redén anklagas för oaktsamhet och för att ha brutit i sitt strikta tränaransvar.

24 september: Dom faller

Stad meddelar sitt beslut att döma Daniel Redén. Han slipper böter men prispengarna ska betalas tillbaka.

– Nämnden anser att tränaren inte hade kännedom om ingreppet men att tränaren har brutit mot reglerna då han tävlat med en häst som inte varit startberättigad på grund av nervsnittning, säger Svensk travsports vd Maria Croon.

Beslutet att ändå döma Redén är grundat på att nämnden anser att han brustit i sitt strikta tränaransvar.

– Tränaren har ett ansvar att se till att hästen är i tävlingsmässigt skick, säger Croon.

1 november: Överklagan

Både Daniel Redén och Svenskt travsport överklagar avgörandet i Stad till travsportens överdomstol.

2022

19 april: Domen fastställs

Svensk travsports överdomstol fastställer ansvars- och disciplinnämndens (STAD) dom mot travtränaren Daniel Redén i Propulsion-fallet.

Redén ska även betala 100 000 kronor i böter. Överdomstolen fastslår också att Propulsion ”för alltid ska förbjudas att delta i tävling”.

60 sekunder: Propulsion-fallet 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.