Elitloppet 2019. Foto: Bildbyrån

Tuff lottning för Elitloppsveteranen

Uppdaterad
Publicerad
Fyra gånger har Propulsion nosat på seger i Elitloppet. Men om det ska bli femte gången gillt vill det till något extra.
Den nioåriga hingsten, som körs av Örjan Kihlström, fick en tuff lottning.
– Det var inte särskilt bra, säger Kihlström till TV12.

Spår åtta i det andra heatet var inte vad Kihlström hade hoppats på när Elitloppet 2020 lottades på söndagen. Nu får han en rejäl utmaning när han från sulkyn ska försöka styra Propulsion, som har två andraplatser och två fjärdeplatser i loppet sedan tidigare, till final den 31 maj.

– Det var inte särskilt bra. Men många har vunnit från spår åtta, eller i alla fall fått en bra placering. Så jag är inte bitter, det är bara att gilla läget, säger Kihlström till TV12.

– Propulsion har mycket rutin och det är bara att hoppas att hästen har en toppdag.

Segerhästen saknas

Även Ulf Ohlsson och Makethemark, Elitloppstrea i fjol, får det tufft från spår sju.

I stället är det Jorma Kontio och Elian Web som från sitt innerspår får ses som en av huvudfavoriterna i heatet. Tae Kwon Deo, med Adrian Kolgjini vid körspöt, fick också en bra lottning med spår tre invändigt.

I det första heatet är det Earl Simon, körd av Franck Ouvrie, som tvingas hålla till godo med det lågt eftertraktade åttonde spåret medan fjolårsvinnaren Björn Goop hade bättre lycka och lottades in på spår ett med Vivid Wise As.

Förra året var det franska Dijon som Goop styrde till Elitloppsseger men på grund av coronakrisen, som lett till inställda travtävlingar i Frankrike, kan hästen inte försvara titeln. Den pågående pandemin har också lett till att årets upplaga av Elitloppet körs utan publik.

Startfältet till travklassikern nästa söndag spikades tidigare under söndagen när de tre sista inbjudningarna till Solvalla gick till Milliondollarrhyme, Disco Volante och Billie de Montfort.

Milliondollarrhyme (heat 1, spår 6) överraskade med en femteplats i fjol. Därefter har den sexåriga vallacken utvecklats ytterligare och tog hem Svenskt mästerskap på Åbytravet i oktober.

– Hans speed gjorde honom till svensk mästare i fjol och intrycket senast skvallrade om att han är tillbaka i rätt fas och redo för ett nytt Elitlopp, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot i ett pressmeddelande.

Hästen tränas av Fredrik B Larsson.

”Loppets stålmormor”

Disco Volante (heat 1, spår 3) har haft ett bra år så här långt och har redan sprungit in över 1 miljon kronor i prispengar.

– Han har i vinter och vår vunnit fem lopp i Gulddivisionen och varit bäst i Sverige, säger Malmrot.

Det blir andra gången som den sjuåriga vallacken, som tränas av Stefan Melander, är med i Elitloppet.

Billie de Montfort (heat 2, spår 2) är ett franskt sto, tränad av Sébastien Guarato, som var med i Elitloppet 2016. Hon har tävlat flera gånger i Sverige i vår, och kom bland annat trea i Paralympiatravet på Åbybanan.

– Hon gör aldrig ett dåligt lopp och som nioåring så är hon loppets stålmormor, säger Malmrot.

Startfältet i Elitloppet 2020

Visa

Heat 1:

1) Vivid Wise As – Björn Goop

2) Sorbet – Per Linderoth

3) Disco Volante – Carl Johan Jepson

4) Missle Hill – Johan Untersteiner

5) Chief Orlando – Rikard N Skoglund

6) Milliondollarrhyme – Fredrik B Larsson

7) Looking Superb – Jomar Blekkan

8) Earl Simon – Franck Ouvrie

Heat 2:

1) Elian Web – Jorma Kontio

2) Billie De Montfort – Gabriele Gelormini

3) Tae Kwon Deo – Adrian Kolgjini

4) Attraversiamo – Erik Adielsson

5) Cokstile – Christoffer Eriksson

6) Racing Mange – Joakim Lövgren

7) Makethemark – Ulf Ohlsson

8) Propulsion – Örjan Kihlström

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer