Daniel Redén med Propulsion efter Elitloppet 2020. Foto: Bildbyrån

Stjärntränare döms i Propulsion-skandalen

Uppdaterad
Publicerad

Svensk travsports disciplin- och ansvarsnämnd, Stad, dömer Daniel Redén för att ha brustit i sitt strikta tränaransvar när han startade i Elitloppet med vinnaren Propulsion. Stjärnhästen visade sig senare vara nervsnittad.

Stad anser att ingreppet som gjorts på hästen Propulsion ska likställas med nervsnittning, något som inte är tillåtet i Sverige.

Efter Elitloppssegern 2020 har turerna kring Propulsion varit många. Tränaren Daniel Redén har hävdat att hästen inte alls varit nervsnittad, utan att ett annat ingrepp gjorts där känselbortfallet bara är temporärt.

– Vi menar att det här är en helt annan form av ingrepp som inte är jämförbart med hur begreppet nervsnittning är beskrivet i den svenska veterinärmedicinska doktrinen. Medan nervsnittning görs för att uppnå ett permanent känslobortfall är det här ett ingrepp som görs i USA och smärtavlastar tillfälligt. Veterinären intygar att ingreppet bara varar en tid, sade Daniel Redéns advokat, Jesper Arvenberg till DN inför domen.

Ska betala tillbaka prispengar

Svensk Travsport har dock hållit fast vid att det ingrepp som gjorts på Propulsion är likvärdigt med nervsnittning och begärt tillbaka de 26 miljoner kronor i prispengar som hästen sprungit in. Nu går alltså Stad på samma linje. Nämnden har beslutat att inte utdöma någon påföljd i form av böter.

Beslutet överklagas

Redéns advokat Jesper Arvenberg är nöjd med vissa delar av beslutet, men meddelar att man kommer att överklaga.

– Det är otroligt glädjande att man landar i en bedömning att det inte finns någonting som tyder på att Daniel Redén haft någon kännedom om detta, i och med att man jämkar ersättningskravet mot honom. Däremot är det olyckligt att Svensk Travsports regler om strikt ansvar innebär att man kan ärva ett ansvar. Det är en framgång i och med att Svensk Travsport mer eller mindre hängde ut Daniel Redén som en fuskare inledningsvis, säger Arvenberg till Travronden.

I beslutet anses att Propulsions resultat ska strykas.

–  Det blir nu en sak för överdomstolen att göra sin bedömning kring, för vår ståndpunkt står fast.

ARKIV: Propulsion fråntas segern i Elitloppet (29 oktober 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Daniel Redén efter segern i Elitloppet, som han nu fråntas. Foto: Bildbyrån

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer