Travhästen Järvsöfaks har avlivats. Foto: Bildbyrån

Travhästen Järvsöfaks är död

Uppdaterad
Publicerad

Tanken var att den 26-årige kallblodshästen Järvsöfaks skulle avlivas av åldersskäl senare den här veckan. Men redan under måndagen fick den tidigare stjärnhästen somna in, skriver Travronden .

– Det blev ohållbart att vänta till torsdag när alla redan visste om det. Det var inte så här det var tänkt, men nu fick Järvsöfaks somna in 09.40 i dag istället, säger tränaren Jan-Olov Persson till sajten.

Hästens hälsa har varit dålig på senare tid då han tappat mycket i vikt. Han avlivades på en klinik i närheten av Bollnäs.

Järvsöfaks vann titeln som årets häst tre gånger, årets kallblod tolv år i rad och totalt körde han in 21 miljoner kronor.

ARKIV: Se Järvsöfaks göra sin sista tävling. 28/12 2009

Järvsöfaks i siffror

  • Han vann 201 lopp, på 234 starter
  • En gång vann han 29 raka lopp. vid ett annat tillfälle 33 segrar i följd och någon gång blev det 42 raka förstaplatser
  • Han spelades vid mer än 100 tillfällen till vinnaroddset 1,00 (eller lägre).
  • Årets kallblod t-o-l-v år i rad, från 1998-2009.
  • Årets häst även mot varmblodiga tre år i rad, 2003-2005.
  • Inspelade pengar: 21 miljoner kronor.

Källa: Travronden

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.