Propulsion. Foto: Bildbyrån

Utredning inleds mot Elitloppsvinnaren

Uppdaterad
Publicerad

I söndags vann Propulsion Elitloppet i imponerande stil. Nu anklagas stjärnhästen för att ha varit nervsnittad innan den blev svensk-ägd, vilket därmed kan ha stridit mot det svenska dopningsreglementet. Svensk travsport har beslutat att inleda en utredning.
”Jag har noll ork, men jag lider mest med min häst och hans skötare just nu. Jag vill inte uttala mig mer innan utredningen är klar”, skriver Daniel Redén i ett sms till SVT Sport.

Nioårige Propulsion kom till Sverige 2015 efter att Stall Zet och Daniel Redén köpt hästen på auktion i USA.

Sedan dess har ”Proppen” kört in över 34 miljoner kronor. I söndags krönte han karriären med att vinna Elitloppet för första gången.

Men segern har fått en sur eftersmak. Under tisdagen kom den norska sajten Trav og Galopp-Nytt med uppgifter om att Propulsion ska ha blivit nervsnittad, vilket innebär att man kapar nerverna så att hästen inte ska ha någon känsel och därför inte kan känna smärta.

Det kanadensiska- och amerikanska travförbundet uppger att ingreppet ska ha utförts innan hästen såldes till Sverige. I USA är nervsnittning tillåtet.

Startar utredning

Uppgifterna har fått Svensk travsport att agera. Efter att vd Maria Croon under tisdagen kallade flera representanter till ett telefonmöte har nu organisationen kommit fram till att utreda om fusk förekommit kring Propulsion.

– Vi har startat en utredning, det kan jag bekräfta. Det handlar ju om att samla in fakta och underlag i den här frågan och om det ligger något i det. Sedan kommer vi diskutera konsekvenser. Nu handlar det om att förstå och fördjupa kunskapen om det som hänt, säger Croon.

Hur lång tid kommer utredningen ta?

– Det är svårt att säga. Det är ett par parter vi behöver få tag på. Men vi prioriterar det här nu.

Vill inte spekulera

Borde man inte kunnat upptäcka det här tidigare?

– Det finns olika svar i det. Det är inte säkert att man upptäckt det om det nu är sant att det finns. Om det är så och vad det är som gjort att det inte i så fall upptäckts... det är många frågor vi kommer behöva få svar på innan vi kan säga mer.

Om uppgifterna stämmer, vad kan då konsekvenserna bli för Propulsion?

– Jag spekulerar inte om konsekvenserna, men det är inte tillåtet att tävla i Sverige med de eventuella åtgärderna. Men vilka konsekvenser det blir vill jag inte spekulera i.

SVT Sport har sökt tränaren Daniel Redén och han skriver i ett sms:
”Jag har noll ork, men jag lider mest med min häst och hans skötare just nu. Jag vill inte uttala mig mer innan utredningen är klar”.

Klipp: Propulsion vann Elitloppet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tränare Daniel Redén och hästen Propulsion efter vinsten i Elitloppet 2020. Foto: BILDBYRÅN

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer