Flora Duffy blev Bermudas första OS-guldmedaljör. Foto: Wu Hong/EPA/TT

Flora Duffy tog Bermudas första OS-guld någonsin – vann triathlon

Uppdaterad
Publicerad

Totalt hade 6 228 OS-guld delats ut innan dagens tävlingar.

Inget hade gått till Bermuda.

Men nu har nollan spräckts – av Flora Duffy.

33-åringen vann damernas triathlon.

Amerikanen James Connolly blev 1896 den förste olympiske mästaren i modern tid, då han vann trestegstävlingen i Aten 1896.

Därefter har ytterligare 6 227 medaljer delats ut. Inte ett enda av dem hade gått till en idrottare från lilleputtlandet Bermuda.

Överlägsen i löpningen

Men nu har den lilla önationen i västra Atlanten, som har ungefär 63 000 invånare, fått en olympisk guldmedaljör.

Den historiska idrottaren heter Flora Duffy. 33-åringen vann på tidigt på tisdagsmorgonen, lokal tid, damernas triathlon.

Duffy var en av sju personer som ryckte tidigt i cykeldelen av tävlingen, vars start fick skjutas upp på grund av ovädret i Japan. I den milslånga löpningen som avslutade tävlingen var dock Duffy överlägsen, och vann till slut med hela en minut och 14 sekunder till godo på brittiskan Georgia Taylor-Brown.

Minsta guldnationen

Duffys stora försprång gjorde att hon kunde kosta på sig att börja gråta redan på upploppet, väl medveten om att hon alltid kommer att stå skriven som Bermudas första OS-guldmedaljör någonsin – trots att hon bara tävlat en gång på tio månader inför OS, på grund av skador och reserestriktioner.

– Det känns otroligt. Det var värt det. Det har varit så många tårar, så mycket sorg. Det har varit flera gånger då jag har funderat på om jag någonsin kommer att bli hel igen, kommer jag någonsin kunna tävla i toppform igen? Men jag fortsatte bara att tro, säger hon till The Royal Gazette.

Enligt statistikbyrån Gracenote blev Bermuda nu det land med minst antal invånare som har vunnit ett guld i sommarspel.

MER TRIATHLON: Kaotisk start av herrarnas tävling (I går):

Resultat

1) Flora Duffy, Bermuda, 1.55,36, 2) Georgia Taylor-Brown, Storbritannien, +1.14, 3) Katie Zaferes, USA, +1.27, 4) Rachel Klamer, Nederländerna, +2.12, 5) Leonie Periault, Frankrike, +2.13, 6) Nicola Spirig, Schweiz, +2.29, 7) Alice Betto, Italien, +2.46, 8) Laura Lindemann, Tyskland, +2.48, 9) Jessica Learmonth, Storbritannien, +2.52, 10) Valerie Barthelemy, Belgien, +3.13.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.