Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Gwen Jorgensen, 37, vann sin första triathlontävling sedan OS 2016. Foto: World Triathlon

Gwen Jorgensen gjorde comeback sju år efter OS-guldet – vann världscuptävling direkt

Uppdaterad
Publicerad

Gwen Jorgensen gjorde comeback i helgen sju år efter OS-guldet i triathlon i Rio de Janeiro. Den 37-åriga amerikanskan vann och siktar nu på OS i Paris.

– Att komma tillbaka till sporten efter sju år var inte enkelt, säger Jorgensen.

Under frånvaron, då hon bland annat gjorde en satsning mot maraton i Tokyo 2021 men som hämmades av skador, har det blivit en del förändringar som Jorgensen fick anpassa sig efter.

– Jag hade glömt skillnaden mellan öppet vatten och poolsimning, säger Jorgensen efter att man för ovanlighetens skull simmat två varv på en 750-metersbana, enligt World Triathlon.

Jorgensen var med i samma klunga som den svenska talangen Tilda Månsson efter simningen på 1 500 meter och cyklingen över 38,4 km inför den avslutande löpningen på 10 km.

Månsson tappade 1.21 på sista milen

Jorgensen var allra snabbast på löpningen och sprang sista milen på 33.37 i området som huserar stadens Formel 1-lopp. Månsson sprang på 34.58 och slutade nia i mål i världscuptävlingen.

Jorgensen gladde sig åt att formen till stora delar fanns där direkt och siktar nu på att tävla så mycket som möjligt för att bli ännu vassare och ta en plats i OS i Paris nästa år.

– Det är bara en person från USA som kvalat in till Paris. Jag är här nu och kommer att ge allt i varje tävling jag ställer upp i, säger Jorgensen.

Jorgensen vann även VM 2014 och 2015. Hon var även med i OS i London 2012, där Lisa Nordén förlorade guldet med nio tusendelar, och slutade 38:a.

Till resultaten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.