Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tilda Månsson passerade mållinjen som svensk mästare. Foto: SVT

Supertalangen Tilda Månsson vann triathlonguldet i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Supertalangen Tilda Månsson, 19, vann SM i triathlon efter en imponerande avslutande löpning.

– Det var roligt även om det var väldigt varmt. Simningen kändes väldigt bra vilket känns bra inför kommande tävlingar. Jag ville springa så bra som möjligt och få med mig en bra känsla, säger Månsson som nästa vecka ska delta i en världscup i Ungern.

Nästa år arrangeras OS i Paris.

– Jag hoppas verkligen kunna kvala in dit, säger Månsson till SVT Sport.

Lillasyster Hanna, 15, blev femma i sprinten.

– Hon har haft det lite tufft mentalt och gjorde det jättebra. Nu ska jag krama om henne, säger Tilda.

Månsson, som tog JVM-guld förra året, stannade upp och tog upp målbandet i en segergest när hon korsade mållinjen och tog sedan snabbt av sig skorna i hettan.

Efter den inledande simningen över 850 meter i den strömmande Umeälven ledde 19-åriga Månsson med sex sekunder till godo på Emma Varga, som kom ikapp efter några kilometer på cyklingen över 20 km.

Har svenskt juniorrekord på 5 000 meter 

Efter att ha ställt ifrån sig cykeln och bytt till löparskor inför 5 km var Månsson två sekunder efter Varga men blåste förbi omgående. Det fanns inte en chans för Varga att hänga med Månsson som för en dryg månad sedan satte svenskt junorrekord på 5 000 meter med 15.46,58 – nu var det samma distans på gatorna i Umeå, 5 km.

En tröttnade Varga, som senare under dagen ska ställa upp i cykelklassen, blev trea, över två minuter efter Månsson. Tvåa blev Klara Hofer-Mattsson som var 1.15 efter, detta efter en bra löpning.

Gabriel Sandör tog sitt tolfe SM-guld på herrsidan.

– Ja, det kan stämma och skönt att kunna försvara det, säger Sandör när han får höra om antalet SM-guld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.