Lisa Nordén laddar för comeback. Arkivbild. Foto: Bildbyrån

Lisa Nordén laddar för comeback

Uppdaterad
Publicerad

Lisa Nordén har haft stora skadebekymmer de senaste åren. Nu är OS-silvermedaljören från 2012 på väg tillbaka och hoppas på fina resultat från start.

– Jag vill ju vinna om jag ska köra, annars är det inte lönt att ställa upp, säger hon till Aftonbladet.

Lisa Nordén har haft det tungt sedan OS-silvret 2012. Skadebekymmer har stoppat den 33-åriga triathleten från framskjutna placeringar i mästerskap.

– Jag hade till exempel en jätteinfektion i nervsystemet 2014 och en stressfaktur samma år, dessutom drog jag båda baksidorna 2015, säger hon till Aftonbladet.

Men det var först 2015 som de verkliga problemen började. Hon fick en ordentlig vadkskada i världscuptävlingen i Ecuador.

– Det var då vaden blev dålig på riktigt. Och efter det fick jag i princip sluta tävla. Jag kom inte tillbaka förrän förra året då jag körde två tävlingar innan det blev problem igen. Efter det har det inte varit något tävlande alls, förutom cykel-SM och Vansbrosimningen och så.

Men nu, tre år senare,  ser vardagen ut att vända för Nordén. Efter en hälseneoperation i vintras har hon nu börjat träna för fullt och den 8:e juli står hon på startlinjen i Jönköpings Ironman – redo för officiell comeback, och med ett tydligt mål.

– Jag vill ju vinna om jag ska köra, annars är det inte lönt att ställa upp.

Och hon har redan en vinst under bältet. I början av juni smygstartade hon sin säsong med en tävling i motionsklassen, där hon satte banrekord för både män och kvinnor.

– Det säger kanske mer om statusen på svenska triathlonkillar, säger hon.

Om två år är det dags för ett nytt OS, denna gång i Tokyo. Men det är inget Lisa Nordén siktar på, just nu i alla fall. Hon är inte med i SOK eftersom hon inte har ett uttalat mål att vara med i OS. Men...

– Är det så att jag börjar springa väldigt fort, kör en tävling i VM-serien där det går väldigt bra, och får möjlighet att komma tillbaka in i SOK-programmet och hjälp att ta mig till Tokyo... Då skulle jag kunna åka dit och fajtas om en medalj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.