Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nicola Spirig, som slog Lisa Nordén i spurten i OS 2012, har nu avslutat karriären. Foto: TT

Nicola Spirigs karriär är över: ”Kunde njuta”

Uppdaterad
Publicerad

2012 vann Nicola Spirig OS-guld i triathlon, blott nio tusendels sekunder före Lisa Nordén.

Nu, tio år senare, är karriären över.

Hon avslutade den med att sluta tvåa i ett halvmaraton i Schweiz.

– Det var verkligen känslosamt, säger hon.

Den 40-åriga schweiziskan Nicola Spirig har en lång och framgångsrik karriär bakom sig. På meritlistan märks bland annat sex EM-guld, mellan 2009 och 2018.

Men allra mest ihågkommen är hon för sitt OS-guld från 2012. Då vann hon nämligen, efter målfotogranskning och stor dramatik, med blott nio tusendelars marginal mot Sveriges Lisa Nordén.

Avslutade med halvmaraton

Nu, drygt tio år senare, är dock elitkarriären slut. Den sista tävlingen skedde i går, då hon blev tvåa i halvmaratontävlingen Greifensselauf. Hon gick i mål som tvåa, sex sekunder efter etiopiskan Mengiste Serkalem Mekonnen, på tiden 1.15,14.

– Jag har haft en fantastisk karriär med många framgångar. Men nu kan jag sluta och ha ett liv efter karriären, vilket jag verkligen ser fram emot, säger hon till tidningen Zürich Schaffhausen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.