Lisa Nordén. Foto: Bildbyrån.

Nordén jagar fjärde raka SM-guldet

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare OS-medaljören i triathlon Lisa Nordén vill vinna en ny SM-titel i helgen.

Hon jagar sitt fjärde raka guld när tempo-SM på cykel avgörs i Lekeryd utanför Jönköping.

– Det känns lite som att man har en måltavla på ryggen, säger hon till SVT Sport inför tävlingarna.

Lisa Nordén har radat upp tre raka SM-guld på distansen, men tror att helgens tävling blir den tuffaste på länge. Det finns flera farliga utmanare.

– Eftersom alla de bästa är hemma, så kommer det att bli det tuffaste loppet på länge. Emilia Fahlin är nog den största favoriten som utmanar, men även Nathalie Eklund som var tvåa ifjol blir tuff att möta, säger Lisa Nordén till SVT Sport.

Banan i Lekeryd är exakt densamma som i förra årets tempo-SM.

– Det är en tvåvarvsbana, som går lite upp och ned så det gäller att man håller tungan rätt i mun. Jag själv kanske hade föredragit en lite större väg där man mer kan koncentrera sig på att trampa hårt rakt fram istället, säger Nordén.

Trots framgångarna i cykel är det fortsatt triathlon som hon satsar mest på.

”Triathlon är fortsatt nummer ett”

2012 tog hon OS-silver i London, efter att försmädligt tappat guldet i en tuff spurtduell.

Om det inte varit för coronapandemin hade Nordén ställt upp i VM i triathlon under hösten. Någon mer OS-satsning ser det dock inte ut att bli i dagsläget för 36-åriga Nordén. 

– Triathlon är fortsatt nummer ett, men jag har ingen plan för hur länge jag kommer att hålla på, man blir ju inte yngre med åren. Men så länge kroppen svarar och jag har fortsatt roligt, så kommer jag att hålla på. Just nu har Sverige ingen nationsplats för triathlon till OS och man behöver lägga två år på att komma in i det tävlingssystemet, säger hon.

Först ska hon försöka ta sitt fjärde raka SM-guld i tempo-SM på cykel.

– Det hade varit fantastiskt att få fortsätta bygga en sådan svit, säger hon.

KLIPP: Tobias Ludvigsson ska försvara sin titel

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.