Patrik Nilsson. Foto: TT Nyhetsbyrån

Svenskt EM-guld i Frankfurt

Uppdaterad
Publicerad

Svenska framgångar i triathlon.

Patrik Nilsson, 29, tog EM-guld på Ironman-distansen i Frankfurt.

– Det var en ny nivå av smärta i dag, säger han till SVT Sport.

2018 knep han EM-silver efter att ha sprungit in på en tid strax över åtta timmar.

Tre år senare kan nu Patrik Nilsson titulera sig som Europamästare i Ironman-distansen.

Under söndagen var han först över mållinjen när mästerskapet avgjordes i tyska Frankfurt. Segertiden? 7.59,21.

– Det är skithäftigt! Det är riktigt härligt. Det viktigaste var att jag vann, att det blev under åtta timmar var en bonus, säger Patrik Nilsson.

”Aldrig gjort så ont”

Det var dock ingen spikrak väg fram till guldet. Men trots vissa problem under simningen, och trots att kedjan på cykeln hoppade av och böjdes till, svarade kroppen som Nilsson önskade. Och det gav honom kraft att hämta i kapp och gå förbi ledaren under den avslutande löpningen.

– Det var bara att köra på så länge det funkade. Men jag tror aldrig låren har gjort så ont som de gjorde i dag. Det var en ny nivå av smärta i dag.

Hur högt rankar du det här?

– EM-guldet i sig rankar jag jäkligt högt, men prestationen i sig är jag inte lika nöjd med. Jag hade kunnat göra det snabbare och bättre. Men den mentala prestationen, att komma tillbaka, var väldigt bra.

Klar för VM

Det var 29-åringens första EM-guld, och redan på förhand var han medveten om att det fanns en god chans på den ädlaste valören.

Har du någonsin varit i så bra form som i dag?

– Nej, det tycker jag faktiskt inte. Det är få gånger jag har haft så kontinuerlig träning över så lång tid. Under hela pandemin har jag hållit mig frisk och det har inte varit några skador, säger han.

Tvåa blev danske klubbkamraten Kristian Høgenhaug (57 sekunder bakom) och trea David McNamee (3,01 efter Nilsson), från Storbritannien.

Därmed är svensken inkvalad till VM som avgörs senare i höst på Hawaii. 2017 VM-debuterade Patrik Nilsson, då slutade han på en åttonde plats.

– Det är ett kul lopp, alla är ju där. Det känns väldigt bra att komma dit med en bra form, så nu ska den bara underhållas fram tills dess.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.