Foto: TT

Kritik mot historisk OS-idrottare: ”Dåligt skämt”

Uppdaterad
Publicerad

Nyzeeländskan Laurel Hubbard tillåts tävla i damklassen i OS-tyngdlyftningen i Tokyo – och kan bli den första transpersonen att delta i ett olympiskt spel.
Det gör Anna Vanbellinghen, som tävlar i samma viktklass, kritisk.
– För idrottare känns det som ett dåligt skämt, säger hon.

Laurel Hubbard är formellt kvalificerad för att tävla i OS i sommar. Nu återstår att 43-åringen får klartecken av Nya Zeelands olympiska kommitté.

Hubbard föddes i en manlig kropp men genomförde en könskorrigering 2013. Tidigare tävlade hon som man.

Anna Vanbellinghen tävlar i samma viktklass, +87kg, och menar att det är en orättvis situation.

– Alla som har tränat tyngdlyftning på hög nivå vet detta ända in i ryggmärgen: den här situationen är orättvis mot sporten och idrottarna, säger Vanbellinghen till sajten Inside The Games.

– Jag vet att för idrottsmyndigheter finns det inget så enkelt som att följa sitt sunda förnuft, och att det finns många saker att beakta när man studerar ett så sällsynt fenomen. Men för idrottare känns det hela som ett dåligt skämt, säger hon.

Vanbellinghen understryker sitt stöd till transpersoner och menar att idrotten ska vara för alla – men inte till vilket pris som helst – och hon efterfrågar ett bättre regelverk.

– Det här visar verkligen behovet av att sätta upp ett striktare regelverk för att inkludera transpersoner i idrott, och speciellt elitidrott. För jag tycker att alla ska kunna ha möjligheten att idrotta, men inte på bekostnad av andra, säger Vanbellinghen.

Enligt Internationella olympiska kommitténs (IOK:s) riktlinjer tillåts transpersoner tävla i OS om testosteronnivåerna är tillräckligt låga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer