Patricia Strenius lyfte EM-guld Foto: TT

Europamästaren lyfter för världsmästartiteln

Uppdaterad
Publicerad

I dag ska Europamästaren Patricia Strenius mäta sina krafter med övriga världen när 71 kg-klassen avgörs i VM i Turkmenistan.
Men hon gör det i en ny viktklass.

Långt bort i Asjgabat i Centralasien kämpar tre svenskor i tyngdlyftnings-VM. I 59 kilosklassen blev Angelica Roos 23:a , men i 71 kilosklassen, där Sverige har två deltagare ser det ut att gå bättre. Klassen är uppdelad i två grupper utefter tidigare resultat och Maria Åkerlund vann b-gruppen på tisdagsmorgonen.

– Det innebär att Maria blir sämst tia. Men nu ser vi fram emot Patricias tävling, kommenterar tyngdlyftningens sportchef Mats Lindqvist.

Tävlingarna avgörs i pampiga arenor i ett land som enligt Utrikespolitiska institutet anses ”som en auktoritär regim som kritiseras för att kränka medborgerliga och mänskliga rättigheter.”

– Vi är i en VM-by som saknas motstycke, större och finare än i ett OS. Allt i vit marmor, och fullsatt på läktarna. Men visst är vi rejält vaktade och ordentligt inlåsta, säger Lindqvist.

EM-guld med 230 kilo

Europamästaren Patricia Strenius, det största svenska hoppet, ingår bland de nio bästa som tävlar i a-gruppen på tisdagseftermiddagen.

Med totalt 230 kilo blev Patricia den första svenska Europamästaren på 69 år då hon vann EM som avgjordes i rumänska Bukarest i våras. Segern innebar dessutom att hon satte svenskt och nordiskt rekord.

Karlskronatjejen tog då 99 kilo i ryck och 131 kilo i stöt  i damernas 69 kg-klass vilket gav silver respektive guld i de separata grenarna, och sammanlagt guld.

– Internationella förbundet har beslutat om tio helt nya viktklasser från och med detta VM, förklarar Lindqvist lugnt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer