Foto: Privat/TT Nyhetsbyrån

Trippla EM-medaljer till Roos

Uppdaterad
Publicerad

Tyngdlyftaren Angelica Roos nådde i dag en milstolpe i karriären med trippla EM-medaljer. – EM-silvret i totalen är den coolaste medaljen, det är den bästa medalj jag någonsin tagit, säger Roos till SVT Sport strax efter prisutdelningen.

Roos som tävlar i 58-kilosklassen hade en mycket lyckad kväll under EM i rumänska Bukarest med medalj i bägge delgrenarna, EM-brons ryck 85 kg och EM-silver stöt 106 kg. Sammanlagda vikten blev därmed 191 kg vilket räckte till silver.

– Det här känns verkligen superroligt, jag har varit så nära pallen på två EM i rad och att nu få stå där uppe var magiskt, berättar Roos för SVT Sport.

”Kände mig jättestark”

Efter ett misslyckat VM i höstas bestämde sig 28-åringen inför EM att försöka gå in med en lite annorlunda målsättning.

– Det var tufft förra året efter VM men jag älskar ju detta och bestämde mig för att åka och ha kul och det gick ju bra, säger Roos och utvecklar sin känsla under dagens tävling.

– Jag kände mig jättestark i dag och försökte att inte fokusera så mycket på själva vikterna utan bara på mitt jobb.

Dagens EM-medaljer är Angelica Roos första internationella mästerskapsmedaljer.

2016 blev Roos den första svenska kvinnliga tyngdlyftaren någonsin att tävla i ett OS och dessutom den första svenska tyngdlyftaren på 20 år. OS-debuten slutade med en tolfteplats.

Hoppas inspirera

Den trippla EM-medaljören har nu tävlat klart på EM i Bukarest men tre svenska lyftare, av de sex på plats, har fortsatt sina tävlingar kvar.

– Jag hoppas det sporrar dem framöver. För mig är dagens medaljer verkligen en extra boost och ett kvitto på allt det hårda arbete jag lagt ner under många år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer