Spelare från FC Rosengård jublar under en ungdomsturnering. Foto: Bildbyrån

Hur ska föreningsidrotten bättre nå alla?

Publicerad

Föreningsidrotten har svårt att nå tjejer från familjer med mindre pengar.

Men hur ska samhället och föreningar jobba för att inkludera fler?

Så här svarar några av personerna som SVT Sport har träffat i ämnet.

Nadja Casadei är friidrottaren som trots att hennes familj hade dålig ekonomi lyckades hitta en väg in i föreningsidrotten. Hon tror att idrotten måste bli billigare men betonar också vikten av tillgänglighet och förebilder.

– Jag tror att de behöver veta att det finns en idrott som de kan gå till, där de är välkomna. Att här utanför 100 meter bort finns en fotbollsplan och vi tränar tre gånger i veckan. Bestämda tider. Och kanske någon förebild som hjälper dem och pushar dem.

Fotbollstränaren i Hisingsbacka, Leif Sjöqvist, tror att det är lättare att fånga upp tjejerna om man samarbetar med skola och fritids.

– Det här samarbete med skolorna, vi måste bli bättre på det. Vi måste ta tjejer i skolan och jag tror att öppnar vi bara upp så kommer det att rulla på. Men vi måste öppna upp så att några visar vägen, jag är förhoppningsfull att det ska fungera. Jag tror generellt sätt att det gäller alla förorter.

”Pengar borde inte hindra ungdomar”

Alice Liljensten, Patricia Chantino och Benazir Benazir Jamshidi är tre av tjejerna som liger bakom volleybollföreningen Lemonade. De trycker framför allt på att kostnaderna för att idrotta måste minska och att saker som utrustning och medlemsavgift inte ska få stoppa barn och ungdomar som vill idrotta.

– Det viktigaste är att fråga barnen och de unga vad det är som gör att just de skulle komma på träningar. Man ska försöka se saker och ting från deras perspektiv. Ett exempel är det ekonomiska perspektivet. Idrotten kostar i dag mycket för de personer som vill utöva den. Både kostnaderna för att vara med i föreningen men även i form av utrustning som kanske behövs för att utöva sporten.

– Pengar borde inte vara något som förhindrar ungdomar från att idrotta och det är något som många föreningar borde tänka på. Genom att till exempel göra det möjligt för ungdomar att inte behöva betala hela avgiften eller hjälpa till med utrustning, så tror vi att fler skulle känna sig välkomna.

Om fördjupningen

I juni fokuserar SVT Sport extra på den grupp som föreningsidrotten har svårast att nå: Unga tjejer från familjer med små resurser.  

Bakgrunden är att flera studier under våren konstaterat att familjens ekonomi påverkar hur mycket barn föreningsidrottar i Sverige.  

Bland annat en aktuell rapport från forskargruppen Ung livsstil. 

I 35 år har Ung livsstil gjort egna undersökningar och totalt har 77 857 barn och ungdomar i mellanstadiet, högstadiet och gymnasiet i 17 kommuner besvarat enkäten som ligger till grund för undersökningen. Svarsfrekvensen ligger på 80 procent. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.