Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Zebastian Modin (till höger) med en av ledsagarna, Emil Jönsson Haag. Foto: TT.

Synskadade Modin hyllas av ledsagarna: ”Det mest otroliga som hänt”

Uppdaterad
Publicerad

Synskadade Zebastian Modin åkte in som 606:a i Vasaloppet och var missnöjd med insatsen. Desto mer imponerade var hans guider.
– Den prestation han gör för oss guider är nog det mest otroliga som har hänt, säger Jerry Ahrlin som har flera pallplatser i klassikern.

Modin åkte med Ahrlin, Robin Bryntesson och Emil Jönsson Haag som kommunicerade med varandra via ett högtalarsystem och såg till att hålla så rent det bara gick runt Modin så att denne skulle kunna ta sig fram så smärtfritt som möjligt. Det blev ett kraftprov i spårlös terräng som slutade med plats 606 och tiden 5.44.10 väl inom medaljtiden på 6.37. 15800 var anmälda.

– Det har varit fruktansvärt, säger Modin och de tre ledsagarna skrattar gott vid målet i Mora.

– Jag är nöjd med att jag ändå tog mig igenom, jag ville nästan gråta där ute ett tag. Jag hade hoppats på ganska mycket högre placering och det tycker jag skulle varit rimligt också men det var svårt, inga spår, bara mjukt, säger Modin till SVT Sport.

Ahrlin testade att blunda i fem sekunder

Guiderna följde insatsen på närmast möjliga håll.

– Det är oförståeligt det han gör. När man blundar själv i fem sekunder håller man på att ramla ur spåret. Det var det värsta scenariot med lössnö som infann sig, det svåraste man kan åka i. Den prestation han gör för oss guider är nog det mest otroliga som har hänt även om han placeringsmässigt kunde varit högre, säger Ahrlin som förutom flera pallplaceringar i Vasaloppet vann långloppscupen 2007.

Loppets tuffaste stigning sker direkt direkt efter den kaosartade starten vid Berga by i Sälen.

– Det började svårt med en dålig backe och vi kom inte riktigt förbi. Det var så mycket snö utanför. Jag blev helt slut i huvudet. Det är nog det som är värst att tvingas hålla koncentrationen när det blev så långt. När det är fina spår kan man slappna av lite. Nu var det fruktansvärt och jag körde med helt svarta glasögon, säger Modin om kraftprovet.

”Tack till alla som hejade där ute”

Via högtalarsystemet hördes det lång väg att Modin med ledsagare banade sig fram genom dalaterrängen.

– Jag är nöjd med att vi tog oss i mål. Tack till alla som hejade därute. Jag kanske inte uppskattade det då eftersom jag ville vara bättre men när jag fått av mig hornen börjar det kännas bättre, säger Modin med ett leende.

Guiderna log med Modin efter den genomförda klassikern.

– Det är helt otroligt, nio mil och drygt det och han bryter inte ens en stav. Jag fattar det inte, säger Bryntesson med hes röst efter allt pratande under resan.

Så vad hade Modin tänkt sig för placering?

– Målet var att hänga på tjejklungan men jag var år efter det, säger Modin om målsättningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer