Alexander Köll kraschade i störtloppet. Foto: BILDBYRÅN

Alexander Köll efter kraschen: ”Jag kände inte av benen”

Uppdaterad
Publicerad

Alexander Köll ,28, klarade sig utan några större skador efter den otäcka kraschen i Hahnenkammrennens störtlopp i fredags.

Men för SVT Sport berättar svensken om oron som uppstod när han låg i backen.

– Jag kände inte av benen och tårna, säger han.

Det var många som höll andan när Alexander Köll kraschade i Hahnenkammrennens störtlopp i fredags. Svensken fick ett felskär, tappade kontrollen och flög långt innan han landade illa i backen.

– Jag minns bara att jag var i luften och tänkte ”shit vad det tar lång tid innan jag landar”. Jag väntade bara på att jag skulle landa och kunde ändå spänna kroppen och få bort energin från landningen. Sen är det någon minut som jag inte minns där. Jag tappade luften och låg kvar, berättar han för SVT Sport.

Snabbt sattes hjälp in och först framme hos 28-åringen var säkerhetsteamet på plats.

– Det som var grejen var att jag inte kände av benen och tårna. De nöp mig och jag kände inte av det. Nu i efterhand vet vi att eftersom man har så mycket adrenalin i kroppen och att man stänger pjäxorna så hårt så kommer det inte ner så mycket blod i benen. Det visste vi inte vid den tidpunkten. Det var svårt att säga var jag hade ont. Jag hade ont i knäna, ryggen och benen, så de bad mig ligga kvar.

Ska vara redo till VM

Därefter flögs han till Innsbruck och efter omfattande undersökningar visade det sig att Köll hade klarat sig helt från frakturer.

– Jag blev faktiskt riktigt jävla glad när doktorn sa att ”Alex, du förstår själv inte hur mycket tur du hade. Det är inga större skador.” Jag är blåslagen över hela benen och har lite ont i vänstra också. Nu har jag fått åka hem och ska vila några dagar och sedan komma tillbaka och vara redo för VM.

Hur realistiskt tror du det är att du är redo till VM i Åre?

– Extremt realistiskt. Jag kommer göra allt för att vara på start på VM. Jag har en bra plan med rehabiliteringen. Jag ska vara i Innsbruck nu tre dagar och sedan flyga till Åre på torsdag och köra rehab och träning. Till helgen ska jag stå på skidor och testa.

Hur har stödet varit sedan i fredags?

– Jag visste inte ens att jag kände så många människor som hade mitt telefonnummer. Jag har fått så mycket sms och samtal att jag inte hunnit svara på alla.  Det ger mig väldigt mycket energi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.