• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Alexis Pinturault tycker säsongen borde ha avslutats tidigare Foto: Bildbyrån

Pinturault: Säsongen avslutades för sent

Uppdaterad
Publicerad

Fartåkarna fick fördel i den totala världscupen.

Det anser Alexis Pinturault när säsongens sista tävlingar ställdes in.

– Säsongen skulle ha avslutats efter tävlingarna i Hinterstoder, säger han.

Störtloppet i norska Kvitfjell visade sig bli den sista alpina tävlingen för herrarna. På grund av coronapandemin ställdes tekniktävlingarna i Kranjska Gora in och även världscupfinalen i italienska Cortina.

Men den franska stjärnan Alexis Pinturault hade gärna sett att beslutet att avsluta säsongen i förtid kommit tidigare.

– Säsongen skulle ha avslutats efter tävlingarna i Hinterstoder (29 februari -  2 mars) när det var en rättvis situation där fartåkarna och teknikåkarna hade kört lika många tävlingar. Efter tävlingen i Norge var det inte så, säger han.

Inför tävlingen i Norge ledde Alexis Pinturault den totala världscupen men jagades av Aleksander Aamodt Kilde. Och norrmannen knep en andraplats i störtloppet och gick om fransmannen i totalen med 54 poäng. Vad de inte visste då var att den ställningen skulle bli slutresultatet.

”Han körde ur i någon tävling för mycket”

Kilde säger till VG att han efteråt fått kommentarer om att totalsegern inte var rättvis då han tog färre världscupsegrar under säsongen än vad Pinturault gjorde.

– Jag ser att det blir många kommentarer om att Pinturault vann fler tävlingar, det förstår jag. Men samtidigt handlar det om att man ska vara stabil genom hela säsongen och han körde ur i någon tävling för mycket, och det blev kostsamt, säger Kilde till tidningen.

Förstår beslutet

Trots att Pinturault aldrig fick chansen att ta tillbaka ledningen i den totala världscupen så förstår han varför beslutet att avsluta säsongen kom efter tävlingshelgen i Norge.

– Alla hade hoppats på att åka till Kranjska Gora, men spridningen av coronaviruset gick fortare än många trodde och därför tog säsongen slut snabbare än planerat, säger han.

ARKIV: Hanna Öberg drog in mest prispengar av vinterstjärnorna (29 mars)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.