Anna Swenn-Larsson, till vänster. Foto: Bildbyrån

Världscupfinalen i Cortina körs utan publik

Uppdaterad
Publicerad

Alpina världscupfinalen i Cortina i norra Italien om tre veckor är konfirmerad som tävling – men kommer köras inför tomma läktare på grund av coronautbrottet.

Det bekräftar FIS-chefen Markus Waldner för SVT Sport.

– Det är beslutet för närvarande.

Cortina, där alpina världscupfinalen körs 16-22 mars med både damernas som herrarnas cupavgöranden, ligger i högriskområdet Veneto i Italien.

Vanligtvis brukar de alpina finalerna vara en folkfest. Nu kommer fem tävlingsdagar med hela den alpina världseliten och med samtliga discipliner, att köras inför tomma läktare. Anledningen är oro för coronaviruset.

– För närvarande är Cortina bekräftad som tävlingsort, och utan publik i samband med tävlingarna, säger internationella skidförbundets högsta chef på herrsidan, Markus Waldner, till SVT Sport.

Internationella skidförbundet FIS tänker parallellt för finalvecka.

– Vi jobbar med olika scenarior. Plan A, plan B och plan C. Det är fartstävlingarna som är största utmaningen. Men i nuläget finns endast en officiell plan: Cortina.

Åre är tävlingsort för damerna helgen innan världscupfinalveckan.

Tävlingarna i Åre med parallellslalom, storslalom och slalom körs 12-14 mars, torsdag till lördag. Enligt nuvarande program reser teknikdamerna från Åre till Cortina. Första störtloppsträningen inför finalen äger rum på måndagen 16 mars, första finaltävlingsdag onsdag 18:e mars – i Cortina.

– Det är beslutet i nuläget. Det kan komma att ändras beroende på vad som händer de närmaste dagarna, säger Markus Waldner.

KLIPP: Så farligt är Coronaviruset

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.