Foto: Marcus Jonsson/SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Hon räddade livet på Anna Holmlund

Uppdaterad
Publicerad

Anna Holmlunds liv förändrades den 19 december 2016. Efter en krasch i en stenhård isvägg i norra Italien slutade hjärtat slå.
Jasmine Albulkheir, landslagets fysioterapeut, var först på plats den ödesdigra dagen.
– Hon hade väldigt dålig andning till en början, till sist slutade andningen, säger Albulkheir tilll SVT Sport.

I en ny dokumentär, som har premiär 22 maj, har SVT Sport-journalisten Björn Becksmo följt Anna Holmlund och hennes kamp för att vinna tillbaka livet hon förlorat.

– En känslomässig totalupplevelse med massor av glädje och skratt men också stor sorg och jobbiga situationer, säger Björn Becksmo.

– Man får verkligen en tankeställare på hur flyktigt och skört livet kan vara.

Jasmine Albulkheir lyckades få igång Annas hjärta och efter ett tag även hennes andning.

– Man kunde se direkt att hon hade frakturer i ansiktet, pupillerna reagerade inte, hon hade väldigt dålig andning, till sist slutar andningen, berättar Albulkheir.

Anna Holmlunds hjärnskada är en trea på en skala där en fyra är lika med hjärndöd. Många med den graden av hjärnskada uppnår aldrig medvetande eller egen andning. Majoriteten blir institutionaliserade.

Anna Holmlund är en elitidrottare och det är precis som en sådan hon tar sig an den tuffa rehabiliteringen. Hon kan inte gå, hon kan inte sköta sin egen hygien eller sina toalettbesök. Hon är omgiven av assistenter dygnet runt, men det hindrar inte henne från att ge allt hon har i sin kamp att vinna tillbaka sitt eget liv.

Men dokumentären skildrar inte bara kampen och framstegen utan även de svåra stunderna. Den tidigare skicrossåkaren blir dag för dag mer och mer medveten om sitt tillstånd. Det gör henne ledsen emellanåt och det är då de mörka tankarna kommer. Anna vill inget hellre än att åka hem – åka hem till den gamla Anna Holmlund, den Anna som fanns innan olyckan.

Programmet sänds i SVT Play tisdag 22 maj kl 02.00 och i SVT1 kl 21.00 samma kväll.

Foto: Marcus Jonsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer