Optimistiskt inför Vasaloppet: ”Bättre och bättre för varje dag”

Uppdaterad
Publicerad

I dag drog Vasalopps-veckan igång med motionsloppet ”Vasaloppet 30” med start i Oxberg. Det är snöfritt i skogarna och konstsnö har fått täcka delar av banan men det ska inte vara någon fara med klassikern och det stora Vasaloppet nästa söndag. – Det ser bättre och bättre ut för varje dag, säger sportchefen Tommy Höglund.

SVT var på plats i solskenet vid startgärdet i Oxberg och reportern halkade omkring på det isiga och hala underlaget. Men trots oroväckande bilder från spåret som ringlar som en vit orm i den till stora delar snöfria naturen är arrangören optimistisk. 

– Det är fint och inte alls stenhårt som alla går och tror. Det var stenhårt innan vi preparerade. Nu är det jättefint i spåren. Jag har varit inne på spåret flera gånger nu på morgonen. Det är grovkornig snö och inte alls isigt. Alla kommer att kunna njuta av en härlig skiddag, säger Tommy Höglund till SVT.

Igår sa ni att man ska ta av sig skidorna om det går för fort?

– Det där ha ni i media vridit till. Jag har sagt att det är tillåtet att ta av sig skidorna och att man inte blir diskvalificerad. De allra flesta kommer inte ens tänka tanken att ta av sig skidorna men vill någon göra det är det okej.

Det har regnat i området senaste tiden. Hur ser prognosen ut för det stora Vasaloppet nästa söndag?

– Det ser jättebra ut. Det regn som kom i natt kom som snöblandat regn eller till och med snö på myrarna. Det ser bättre och bättre ut för varje dag. Vi  håller på med finputs på startfältet i Sälen. Det finns heller ingen ”show-stopper” vad det gäller Öppet spår, slår Högberg fast.

SVT träffar åkare inför dagens motionslopp ”Vasaloppet 30”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.