Bach: ”Sverige har inget mer att bevisa”

Publicerad

IOK:s ordförande Thomas Bach är på plats i Åre för världscupavslutningen och ger samtidigt fina lovord om Sveriges chanser att få arrangera OS 2026. – Sverige har inget mer att bevisa. De arrangerar så många vintermästerskap. Det finns mycket entusiasm, säger han under en presskonferens.

Stockholm har ansökt om att få annordna OS 2026. Om drygt två veckor, 31:a mars är det sista dagen för städer att anmäla intresse för mästerskapet. Därefter börjar den internationella olympiska kommittén, IOK:s arbete att välja stad och det slutgiltliga beslutet kommer i september 2019.

– Direkt efter Pyongchang är det uppenbart att Sverige med 14 medaljer är ett av de ledande vintersportländerna. Sverige har arenorna, kraften att arrangera, glöden, de har arrangerat skid-VM i Falun. De kommer ha ett alpint VM. Sverige är vana att arrangera vintersportmästerskap, säger Bach.

– Sverige har inget mer att bevisa. De arrangerar så många vintermästerskap. Det finns mycket entusiasm. Det finns allt här för att arrangera mästerskap. Jag är här för att lära mig lite mer om diskussionerna och ansökan för Sverige., fortsätter han.

– Vi vill gå tillbaka till att traditionella vintersportsländer arrangerar OS och Sverige fyller verkligen det kriteriet.

Stockholm sa nej till vinter-OS 2022, men vill 2026 samarrangera mästerskapet tillsammans med Falun, Åre och Södertälje.

Gunilla Lindberg: ”Skulle vara en dröm”

Det finns inget snack om vad Sveriges olympiska kommitté tycker i frågan.

– Det skulle vara min dröm att arrangera OS i Sverige. Vi har varit igenom några ansökningsförfarande. Tyvärr har vi inte haft de bästa koncepten tidigare för att vinna. Vi har fantastiska atleter och faciliteter. Jag hoppas vi kan vinna, säger SOK:s generalsekreterare Gunilla Lindberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer