Foto: BILDBYRÅN

Beskedet: Björndalen får inte åka OS

Uppdaterad
Publicerad

OS i Pyeongchang blir en profil fattigare.

Norges olympiska kommitté meddelar i dag att skidskyttelegendaren Ole Einar Björndalen, 43, inte tar plats i den norska OS-truppen.

En epok i OS-historien tar slut i och med att Björndalen nobbas till vinterspelen. För första gången sedan 1992 är inte norrmannen, som tagit historiska åtta guld, med i ett OS.

– Det är väldigt tråkigt att jag inte kommer att närvara. Jag visste att den dagen skulle komma och nu är den här, säger Björndalen till TV2 Norge.

Han är besviken över beskedet och menar att han hade haft tid att komma i form då tävlingarna är en månad bort.

– Jag hade kunnat ta medalj i OS, säger Björndalen.

Björndalen har som bäst varit 18:e den här säsongen.

Norska skidskytteförbundet höll i yxan

Det är den norska landslagsledningen inom skidskyttet som valt att ställa Björndalen åt sidan.

Olympiatoppen – Norges motsvarighet till Sveriges olympiska kommitté (SOK) – meddelar beslutet i ett pressmeddelande som NRK tagit del av.

Enligt NRK har det förts långa diskussioner mellan Olympiatoppen och skidskytteförbundet kring huruvida Björndalen skulle få åka till OS. Skidskytteförbundets önskan om att peta legendaren ska ha möts med skepsis hos olympiska kommittén – som enligt NRK ska ha varit osäkra på om det är rätt att peta OS-historiens främste på vinstersportsidan.

Kämpig säsong

Björndalen gjorde sitt första OS i Lillehammer 1994 och har genom åren radat upp åtta guld, fyra silver och ett brons över de totalt sex olympiska spelen.

Denna säsong har dock Björndalen haft svårt att hitta formen. Samtidigt har Johannes Thingnes Bö imponerat medan Tarjei Bö och Emil Hegle Svendsen var självklara i truppen.

Björndalen kämpade om den sista platsen med Henrik L'Abbe-Lund och Erlend Bjöntegaard. De två konkurrenterna blev i dag uttagna i den norska OS-truppen.

Det har inte framkommit något som tyder på att Björndalen kommer att lägga av. Så sent som i helgens tävlingar i Ruhpolding testade han nya skidor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.