Marit Björgen hoppas kunna köra alla distanser under OS. Foto: Bildbyrån

Björgen satsar på storslam i OS

Uppdaterad
Publicerad

Under OS 2018 kan Marit Björgen komma att köra alla distanser. Hon har inte gett upp sprinten än.

– Jag ger mig inte för än motsatsen är bevisad, säger Björgen till vg.no.

Björgens återkomst från barnafödande gick inte helt enligt plan. Hon fick stora delar av träningsäsongen ödelagd av skador och i början av säsongen var hon en bit efter.

Björgen slog tillbaka och lyckades trots allt att bli VM-drottning i Lahtis. Men på sprinten slutade hon bara på en 16:e plats och valde att stå över sprintstafetten. Till OS kommande säsong vill Björgen vara tillbaka även i sprinten.

Vinterstudion

– Potentialen att göra bättre sprinter är större i år än var den var förra året, säger Björgen till vg.no.

Tränar mer spänst och snabbhet

För att öka sina chanser kommer hon att träna lite annorlunda än förra säsongen.

– Jag har inte gett upp sprinten. Jag får träna mycket mer spänst och snabbhet i år, och då kan jag lyfta mig. Jag ger mig inte för än motsatsen är bevisad, säger Björgen.

Om hon lyckas hoppas hon kunna köra alla distanser.

– Om jag är stark nog, blir en av de bästa och kan välja, så är det så stort avstånd mellan distanserna att det faktiskt är möjligt. Men jag får se hur högt jag kan hävda mig i sprinten.

Troligtvis ryker Tour de Ski

Under säsongen kommer hon troligtvis, precis som Kalla, att droppa Tour de Ski.

– Ja, jag tvivlar på att jag åker den. Det handlar om att vara så rustad som möjligt till OS och stå över den (Tour de Ski) har fungerat för mig tidigare. Det är väl dumt att ändra på det då, säger Björgen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet