Anders Blomquist Foto: Bildbyrån

Blomquist: ”Internationella skidförbundet har varit naivt”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sports expert Anders Blomquist anser att det internationella skidförbundet, Fis, varit naivt och låtit pandemin styra utvecklingen med världscuptävlingen i Lillehammer som senaste offret.

– Fis borde ha varit mer offensivt men istället ägnat sig åt önsketänkande, säger Blomquist.

Medan skidskyttevärldscupen stannar två helger på raken i varje ort fram till årsskiftet för att få till ”bubblor” har Fis en normal kalender med tävlingar i olika länder med många resor helg efter helg och inte alls tagit höjd för pandemin.

Enda gången under säsongen som man stannar i samma land mellan två tävlingar är under Tour de Ski strax efter nyår då italienska Toblach och Val di Fiemme är arrangörer.

– Fis borde ha varit mer offensivt men istället ägnat sig åt önsketänkande och varit naivt. När varje världscuptävling ägs av varje nationellt förbund är det pandemin och de lokala restriktionerna i varje land som styr, säger Blomquist som tycker att säsongen fått en tråkig start innan den ens kommit igång.

Ser komplikationer med en tävlingshelg till i Ruka

– Det är tråkigt men idrotten är i händerna på utvecklingen av pandemin, säger Blomquist som tror att Fis i första hand överväger att låta finländska Ruka, har VC-premiären 27-29 november, arrangera en tävling till på Lillehammers datum 4-6 december, men han ser komplikationer.

– Jag har från mina norska kontakter hört att man vill arrangera Lillehammers tävling 5-7 februari och om man får igenom det reservdatumet så kan ju inte Ruka arrangera en världscup till. Det där får Fis reda ut, funderar Blomquist.

ARKIV: Linn Svahn: ”Jag hade kunnat tänka mig ett annat upplägg” (2 november 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.