Blomquist anser att Johaugs avstängning är korrekt. Foto: Bildbyrån

”Hänger inte ihop – behöver vändas på fler stenar”

Uppdaterad
Publicerad

Therese Johaug stängs av i två månader i väntan på en dom. Rätt beslut, anser SVT Sports längdexpert Anders Blomquist – som inte tror hela historien är sagd. ”Det hänger helt enkelt inte ihop, det behöver vändas på fler stenar”, säger han.

Under onsdagsförmiddagen kom beskedet från Antidoping Norge att den norska skidstjärnan stängs av fram till den 18 december, eller tills dess att hon döms.

Anders Blomquist tycker att avstängningen är korrekt.

– Det här är ett beslut som många inte förstått att det inte redan är gjort. Det var något man skulle gjort direkt efteråt.

Om Johaug hade varit svensk hade hon stängts av direkt. Sverige har andra regler än Norge.

Blomquist tror att Johaugs stora popularitet haft en stor del i att man inte agerat förrän nu.

– Therese Johaug är en nationalklenod. Hon är otroligt populär och omtyckt i Norge. Man har känt väldigt mycket för hennes sak och trott på hennes historia. Man har velat hålla henne om ryggen på alla tänkbara sätt. Det har varit en missriktad omtänksamhet.

Än har inte Antidoping Norge eller Johaug offentliggjort provsvaret, någonting som till exempel SVT Sports expert Johanna Ojala efterlyst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer