Foto: Bildbyrån

Brorsson avundsjuk på Norge: ”Hade velat åka”

Uppdaterad
Publicerad

De svenska skidskyttarna ställde in höghöjdslägret i Frankrike på grund av coronapandemin.

Norge valde en annan väg.

– Ska man vara helt ärlig är jag lite avundsjuk, säger Mona Brorsson.

På grund av den ökade smittspridningen av coronaviruset blev det inget höghöjdsläger i franska Font-Romeu för skidskyttelandslaget under hösten. De svenska stjärnorna gick därmed miste om tre veckors uppladdning inför OS i Peking 2022.

I stället har laget hållit sig på hemmaplan i Östersund.

Norge åkte

Norge gjorde en annan bedömning. I oktober åkte laget till Italien och tränade i Lavazè-passet 1 800 meter över havet.

– Ska man vara helt ärlig är jag lite avundsjuk, faktiskt. För oss vägde det länge fram och tillbaka. Men vår riskbedömning var att det inte är värt det. Åker vi dit och blir sjuka kommer vi kanske inte hem. För oss vägde det tyngre, säger Mona Brorsson.

– De (Norge) tyckte väl att värdet av att vara på höjd vägde över. De tyckte kanske risken var tillräckligt liten.

De norska skidskyttarnas beslut att resa till Italien mitt under en pandemi väckte intern debatt i Norge. Till exempel valde det norska längdlandslaget att inte resa i väg. Skidskyttarnas argument var att de inte ville halka efter de andra nationerna.

– Jag kan köpa det argumentet också. Jag hade verkligen velat åka på den höga höjden. Men vi kunde nyttja lokalerna hemma och vara i höghöjdskammaren, säger Brorsson.

TT: Tror du att ni har tappat mot de andra nationerna på grund av det här?

– Ja, egentligen tror jag det. Lite grann. Det är ju framemot OS vi tänker oss det här. Vi har förhoppningsvis nästa år som vi kommer i väg i stället, men det är ju så att ju fler gånger man vistas på höjd under längre tid desto bättre och snabbare blir kroppen på att anpassa sig. Det är en viktig grej som man hade velat åka på. Samtidigt, för vår del var det aldrig något snack om saken. När vi tog beslutet kändes det helt rätt. Det är ingen som ångrat någonting.

OS på hög höjd

Skidskyttetävlingarna i OS 2022 avgörs i bergen utanför Peking, 1 700 meter över havet. Hanna Öberg håller med Brorsson om att det är viktigt att få rutin av att vistas på hög höjd. Men till kommande säsong ser hon ingen nackdel i att de hållit sig hemma i Sverige.

– Jag skulle inte säga att det spelar någon roll inför den här säsongen. Självklart finns det nackdelar med att vi inte kunnat resa ner i Europa, men jag tycker ändå vi har kompenserat för det, säger Öberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.