Charlotte Kalla tar ingen OS-plats för givet. Foto: Bildbyrån.

Charlotte Kalla om OS: ”Ett oskrivet blad”

Uppdaterad
Publicerad

Charlotte Kalla saknas i den svenska OS-truppen för tillfället.

Hon tar ingen plats för givet.

– Det är ett oskrivet blad, säger hon till SVT Sport.

Veteranen har kört tre OS och har tagit guld i samtliga. Hon är bland annat regerande mästare i skiathlon efter OS-guldet i Pyeongchang 2018 och är en av Sveriges främsta vinterolympier genom tiderna.

Om det blir fler medaljer återstår att se.

Den här säsongen har varit turbulent för 33-åringen, som dragits med coronasjukdom, ryggproblem och magkatarr och det dröjde till i mitten av april innan Kalla meddelade att hon fortsätter över nästa säsong.

På tisdagen saknades hennes namn när Sveriges olympiska kommitté, SOK, presenterade de första uttagna svenskarna till vinterns OS i Peking.

– Det hade varit en stor trygghet att bli förhandsuttagen, säger Kalla.

Hon fortsätter:

– I och med att det ger både ett lugn mentalt och bättre förberedelser rent fysiskt, att kunna planera allt. Nu handlar det om att prestera i början av säsongen för att visa att jag är värd en OS-plats.

Nästa uttagning är i december.

”Tuff konkurrens”

På frågan om hon är orolig att inte bli uttagen svarar Kalla:

– Det är många duktiga tjejer, men om jag får träna som jag har planerat och som jag vill och utvecklar mig under sommaren och hösten så kommer jag att åka fort även innan jul och då kunna visa att jag ska ha en av platserna.

Finns det något som säger att du inte kommer bli uttagen?

– Det är ett oskrivet blad. Vi har tuff konkurrens i laget definitivt, men det kan också inspirera att göra ett så bra träningsjobb som möjligt och jag känner mig riktigt peppad att vara så redo som möjligt när OS börjar.

Ingen Dahlqvist

Bland namnen som saknades i den första OS-truppen fanns åkare som Maja Dahlqvist och Calle Halfvarsson.

– Det är jättemånga som har presterat höga placeringar i världscupen och i mästerskap, det är inte bara de du nämner utan det skulle kunna vara många fler som skulle kunna bli uttagna. Vi måste slåss om platserna, säger Kalla.

Blev du förvånad att du inte var med i den första OS-truppen?

– Både och. Det är många som är i samma situation som jag, som har resultat men som ändå inte är uttagna än. Det viktigaste är att jag är beredd att göra jobbet som väntar framöver. Där känner jag mig väldigt glad att motivationen känns hög.

Du tar ingen OS-plats för givet?

– Nej, absolut inte. Men det är dit jag siktar.

KLIPP: Frida Karlsson: ”Det är ju norskan vi jagar” (4 maj 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.