Stora succén i La Venosta – tre svenskor på pallen

Uppdaterad
Publicerad

10 kilometer individuell start i Ski Classics i La Venosta.

Då bjöd svenskorna på imponerande insatser – och tre åkare landade pallplats.

Britta Johansson Norgren, 38, krossade motståndet och vann 19,4 sekunder före Ida Dahl.

– Vilken dag för de svenska långloppsåkarna, säger SVT:s kommentator Jacob Hård.

Trion Britta Johansson Norgren, Ida Dahl och Lina Korsgren var åkarna i topp.

– Det är liksom inte riktigt ett långlopp, jag kanske inte känner att det är den största segern. Men jag hade ett otroligt bra lopp. Jag kände mig lite osäker i början och det var första kilometern som var riktigt jobbig. Det var skitkul att köra i dag, säger Britta Johansson Norgren till SVT Sport.

Dagens långloppstävling i La Venosta präglades till stor del av många avbräck. Bland annat saknades hela Team Koteng Eidissen som drabbats av covid-19.

I dag vankades det uppförskörning och på grund av snöbrist ersattes dagens lopp, som skulle ha varit 75 kilometer långt, med ett helt nytt backlopp över tio kilometer med individuell start. Och det var svenskarnas dag.

– Tre åkare i helt egen klass, säger SVT:s expert Anders Blomqvist.

”Helt egen klass”

Britta Johansson Norgren var snabbast i mål, 19,4 sekunder före Ida Dahl som först tog en jätteledning och såg ut att landa förstaplatsen. Dahl, som segrade förra helgen, blev tvåa och Lina Korsgren trea, 1 minut och 32 sekunder efter.

– Det kändes jättebra och det var jättekul. Man är ju verkligen på tårna. När man är i bra form så återhämtar man sig ganska snabbt. Jag tänkte att det bara är att gasa och hoppas att det håller, säger Ida Dahl till SVT Sport.

Segern är Johansson Norgrens 23:e (!) i karriären.

Förra helgens tävling på 32 km vanns av Ida Dahl som då tog sin första seger i Ski Classics.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.