Therese Johaug vann övertygande i dagens jaktstart Foto: Bildbyrån

Snöplig krasch fällde svenskorna

Uppdaterad
Publicerad

Det är besvikna svenskor som tog sig i mål efter en krasch i slutspurten om andra och tredjeplatsen i jaktstarten i Ruka.

Therese Johaug kom in som överlägsen vinnare och Ebba Andersson på tredje plats efter ryskan Tatiana Sorina.

– Vi var nere i diket liksom och klungan gick ju iväg så det var ju kört, säger Maja Dahlqvist.

Sista delen av minitouren i Ruka skulle avgöras i 10 km jaktstart och fyra svenskar var iväg bland de sju första. Therese Johaug var först ut i starten och först in i mål, helt överlägsen.

– En väldigt bra dag, mina skidor var väldigt bra. Jag fokuserade bara på mig själv i dag, säger Johaug.

Frida Karlsson var förste svensk ut att jaga, 16 sekunder efter i start men avståndet till Johaug skulle öka med två sekunder redan efter första varvet av fyra och sedan fortsätta att öka.

Men i ryggen fick Karlsson snabbt sällskap av två ryskor och kollegorna Ebba Andersson, Maja Dahlqvist och Linn Svahn. Redan efter andra varvet kunde man konstatera att kampen skulle ske i klungan och om andra och tredjeplatsen.

”Vi var nere i diket”

Någonstans bakom Johaug sker en krasch som inte fångades på kamera, men som reducerade klungan från sex åkare till tre. Och det blev ryskan Tatiana Sorina som tog hem den slutliga kampen om andraplatsen. Ebba Andersson kom, likt i lördagens tävling, in på tredjeplats och en besviken Frida Karlsson som fyra.

– Riktigt tråkigt. Det är så tråkig bana att jag håller på att dö alltså. Man kan inte göra nånting för det tas ikapp direkt utför, även om man är starkare uppför så det spelar ingen roll, säger Karlsson.

Enligt Karlsson orsakades kraschen av att Andersson klev ur spåret samtidigt som Dahlqvist kom fram och drog med sig Svahn i samma fall.

– Vi var nere i diket liksom och klungan gick ju iväg så det var ju kört, säger Dahlqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.