Foto: Bildbyrån

Efter uppgifter om missnöje – damtränarna blir kvar i längdlandslaget

Uppdaterad
Publicerad

Tränarduon Magnus Ingesson och Stefan Thomson blir, trots uppgifter om missnöje bland åkare, kvar som tränare i längdlandslaget.

Enligt längdchefen Daniel Fåhraeus har problematiken legat i kommunikationen.

– Vi har lyssnat på åkare och ledare och benat ut var problematiken ligger – och det är i kommunkation, säger Fåhraeus.

SVT Sport har tidigare rapporterat om ett missnöje med tränarduon, som varit damtränare i längdlandslaget de två senaste säsongerna. Det ska bland annat ha handlat om missnöje med träningsupplägget, att lagkänslan är dålig och att det finns sprickor och grupperingar i landslaget.

– Vid en utvärdering kommer det fram saker, några åkare, eller någon åkare, tycker att ”det här skulle man vilja göra annorlunda” , naturligtvis lyssnar vi på saker och ting och försöker få ihop det så att passar, men samtidigt är vi ett lag, vi kan inte ha tolv olika lägerplaner till exempel, säger Magnus Ingesson till SVT Sport.

Men Magnus Ingesson och Stefan Thomson får fortsatt förtroende från förbundet. Det meddelades under en pressträff på torsdagen, då landslagstruppen för säsongen 2020/2021 presenterades.

– De har varit med och bidragit kraftigt till damernas framgång de senaste två åren, säger Fåhraeus.

”Mycket i media som det inte finns belägg för”

Han menar även på att det florerat fakta i media som inte stämmer och lyfter fram en specifik sak som måste förbättras.

– Vi har lyssnat på åkare och ledare och benat ut var problematiken ligger – och det är i kommunkation. Vi ska jobba stenhårt med kommunikation vilket är vägen till framgång, säger han och fortsätter:

– Resultat har kommit bort i den här diskussionen. Det har varit mycket i media som det inte finns belägg för.

Då kom också nyheten vilka som ersätter tidigare herrtränarna Mattias Nilsson och Fredrik Uusitalo, som lämnade sina uppdrag efter den gångna säsongen. Mattias Nilsson fortsätter dock som tränare i utvecklingslandslaget, Team Svenska spel.

Nya tränaren har coachat i Kina

Ingesson och Thomson får sällskap av två nya tränarnamn i en organisation som saknar den tidigare uppdelningen mellan damer och herrar. Den ena nya tränaren i A-laget är Lars Ljung, som tidigare jobbat inom förbundet med prestations- och videoanalys. Den andra är Anders Högberg, som tidigare varit tränare på skidgymnasiet Meråker i Norge och senast kommer från ett uppdrag som förbundskapten för kinesiska längdlandslaget.

Nytt för säsongen är att det inte längre finns någon tränaruppdelning mellan damer och herrar.

– Vi kommer jobba tajt i tränargruppen, vilket kön det än må vara. Men det blir väl en viss uppdelning ändå såklart. Där ”Högan” (Anders Högberg) är tränare mer mot herr, Stefan (Thomson) mer mot dam och Lars Ljung mer mot Team Bauhaus. Men sen har vi lite olika samverkan däremellan där vi kan ta vara på varandras kunskaper, säger Magnus Ingesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.