Därför har Frida Karlsson inte sett OS-loppen i efterhand

Uppdaterad
Publicerad

Frida Karlsson åkte till OS i Peking för att slåss om guldmedaljerna – istället handlade rubrikerna om kollapser och krossade drömmar. Nu berättar 22-åringen att hon inte velat se OS-loppen i efterhand.

– Jag tycker inte det känns kul, det ger mig ingenting egentligen, säger Karlsson till SVT Sport.

Frida Karlsson hade högt ställda förväntningar när OS-säsongen drog igång. Och de blev inte mindre när hon inledde världscupen med två segrar.

Men väl på plats i Peking i februari nådde hon inte samma framgångar. I skiathlonen slutade hon femma, i 10-kilometersloppet blev hon tia. I stafetten blev det visserligen ett brons, men Karlsson försökte ge bort sin medalj till Jonna Sundling, som hon menade förtjänade den mer.

När det sedan var dags för den avslutande tremilen stoppade landslagets medicinska team Karlsson från att tävla.

– Det var många tårar där på andra sidan jordklotet och det kändes ju som att drömmen krossades, säger Karlsson när SVT Sport träffar henne i Bruksvallarna två månader efter OS.

Hon pekar framför allt ut bristen på höjderfarenhet, den extrema kylan i Kina och att hennes skidor under skejtdelen i skiathlonen, det första OS-loppet, inte var helt perfekta som orsakerna bakom att hennes första olympiska spel inte blev den succé hon hade hoppats på.

Men 22-åringen har inte sett OS-loppen i efterhand.

– Nej, de har jag inte velat se.

– Jag försöker analysera det som hände, prata flera varv. Nu är det egentligen inget att titta så himla mycket tillbaka på. Man ska titta på vad jag hade kunnat göra annorlunda och se till att jag inte gör samma missar igen. Jag tror inte att man tjänar något på att gräma sig.

Är det för att det är för jobbigt att se dem, eller varför vill du inte?

– Jag tycker inte det känns kul, det ger mig ingenting egentligen.

Se hela reportaget med Frida Karlsson här:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.